Predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn podporo javnosti povezuje z Jankovićevim ravnanjem. Če bo ta izpostavljal, da gre za politično gonjo, mu preiskava lahko škodi, če pa bo rekel, naj pristojni organi zadevo preiščejo, saj nima česa skrivati, kakšnih večjih težav ne bo imel. Prvak zunajparlamentarne TRS Matjaž Hanžek opozarja, kako volilno telo kršitve politikov različno sankcionira. Prvak SDS podpore svojih volilcev ne glede na to, kaj naredi, ne izgubi, za nekatere druge politike – kar se je pokazalo zlasti pri Gregorju Golobiču in Gregorju Virantu – pa je lahko tudi manjša napaka usodna. »Jankovićevi volilci so nekakšna mešanica, nekaj jih bo izgubil, veliko pa ne, saj bodo ocenili, da gre za politično gonjo.«

Biščak: Predkazenski postopki brez vpliva na politična razmerja

Tudi nekdanji sekretar Zares Bogdan Biščak kakšnega trajnejšega padca podpore PS ne pričakuje, kot tudi ne kakšnih političnih premikov. »Od trenutka, ko se je v tej državi privolilo v to, da je lahko predsednik vlade nekdo, ki je v sodnem postopku zaradi korupcije, je nemogoče pričakovati, da bodo imeli takšni predkazenski postopki kakršen koli vpliv na politična razmerja.«

Da vsaj kratkoročni učinek preiskave ne bo tolikšen, kot se morda zdi na prvi pogled, je prepričan tudi profesor na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) Matej Makarovič. Tipičen razlog za podporo volilcev Jankoviću namreč ni prepričanje o njegovi poštenosti, temveč o njegovi učinkovitosti in sposobnosti. »Njegov značilen volilec ga že doslej, blago rečeno, ni imel ravno za svetnika, mu je pa pripravljen ravno zaradi prepričanja o njegovih sposobnosti marsikaj oprostiti.« Do določenega upada volivcev PS pa bo po Makarovičevi oceni vseeno prišlo – predvsem bodo tisti volilci, ki so lojalni tako imenovani levici kot političnemu bloku, ne pa konkretni stranki, podporo prenesli k SD.

Profesor na FUDŠ je prepričan, da Pozitivna Slovenija zaradi tega ne bo niti razpadla niti menjala voditelja, saj gre še vedno za močno personificirano Jankovićevo stranko. Ne bo pa najbrž nikoli več stranka relativne večine.

Bo Pozitivna Slovenija »snela rokavice«?

Da o kakšni zamenjavi na čelu PS sploh ne razmišljajo, so včeraj potrdili tudi njihovi poslanci, ki so Jankovića soglasno podprli. Kot so nam dejali, jih je o tem, da bo do preiskave prišlo, prvak stranke pred časom že obvestil. So se pa čudili sovpadanju preiskave s parlamentarnim odločanjem o nekaterih prelomnih projektih (ustanavljanje državnega holdinga, sanacija bančnega sistema, nezakonito razreševanje nadzornikov nacionalne RTV), kar jim zbuja sum, da gre za politično ozadje preiskave. Zato je bilo včeraj mogoče slišati tudi napovedi, da bodo v stranki še strnili vrste in postali bolj ostra opozicija, saj je »jeza predsednika stranke precejšnja«.

Prav zaradi napovedi bolj ostrega delovanja največje opozicijske stranke pa se v delu levice sprašujejo, ali je Janez Janša nad včerajšnjo preiskavo res navdušen, saj je ta potekala pred sprejemanjem nekaterih zanj pomembnih projektov in reform. Menijo namreč, da Janši ustreza »mrtvoudna PS, kakršna je bila doslej«, sedaj pa se lahko zgodi, da bo ta »vendarle snela rokavice«.

Hanžek: SD bo verjetno še malo težje sodelovala s PS

Tako Štrajn kot Hanžek sta včeraj poudarila tudi nekatere druge težave, s katerimi se sooča PS in tako imenovana levica. Po besedah Štrajna bi se morala PS opredeliti, kakšna stranka sploh je, Hanžek pa meni, da Jankovićeva stranka nima programa in koncepta. »To je stranka, ki nima duše.« Po oceni prvaka TRS bo postopek proti Jankoviću verjetno še otežil že tako slabo sodelovanje obeh opozicijskih strank. »SD bo verjetno še malo težje sodelovala s PS – bodisi ji bo včerajšnje dogajanje služilo kot izgovor ali pa se bodo bali, da bi volilci razumeli, da podpirajo Jankovića.«

Da se bo sodelovanje med PS in SD težko izboljšalo, je mogoče sklepati tudi iz izjav prvaka Socialnih demokratov Igorja Lukšiča, v katerih izpostavlja različnost opozicijskih strank. »PS podpira državni holding in tega, da si bo vlada omogočila razprodajo Slovenije, ne ocenjuje kot nekaj slabega, mi menimo ravno obratno, oni podpirajo Türka, mi imamo Pahorja. To sta dve glavni zadevi, ki zasenčita vse druge.« In dodaja, da kaj več kot to, da na vsakem segmentu kažejo, da je sedanja vlada slaba, tudi ne morejo storiti. Opozicija ima 37 glasov in je uresničitev razmišljanj o levičarju na čelu vlade nemogoča. »Treba je znati šteti,« je Lukšič ponovil za predsednico NSi Ljudmilo Novak.

Toda v PS upanja, da bi vendarle oblikovali vlado, na čelu katere bi bila njihova stranka, še vedno niso izgubili. Priznavajo sicer, da so priložnost, ki se je nakazovala pred počitnicami, zamudili, kot novo pa vidijo morebitno odločitev vlade, da sproži postopke za mednarodno finančno pomoč, kar bi lahko tudi v vrste sedanje koalicije vneslo precej nezadovoljstva. A če nekateri naši sogovorniki na levici upajo, da bo Janković vendarle spoznal, da bi morala PS za svojega morebitnega kandidata za mandatarja poiskati nekoga drugega, je prvak Pozitivne Slovenije po naših informacijah še vedno odločen, da je primerna oseba za morebitnega Janševega naslednika (zgolj) on.