"Sprašujem se, čemu so rinili v nakup, če je končni namen razprodaja premoženja. Vse kaže, da je bila občina samo obvod, da zadeva po ugodni ceni pride v prave zasebne roke," pravi koprski opozicijski svetnik iz stranke Zares Franco Juri. Skupaj z Olgo Franca iz SLS in Viktorjem Markežičem iz Oljke so prepričani, da gre tudi pri tem poslu najbrž za vezano trgovino in da so v ozadju osebni interesi.

V Kopru se je namreč že večkrat ponovil isti vzorec prodaje nepremičnin. Prodaja zanimivih objektov na dražbah po dvakrat ni bila uspešna, nato pa jih je občina z neposredno pogodbo prodala že znanim kupcem, v večini primerov je bilo to koprsko gradbeno podjetje Grafist, ki ga vodi Ante Guberac, nazadnje pa je koprski župan z neposredno pogodbo gostinski lokal Carpaccio pub prodal kar svoji mami. "Nepotizem in klientelizem sta v naši občini šla tako daleč, da se občani skoraj ne zgražajo več. Na tak način poslovanja smo se skoraj že navadili," je ogorčen Juri. Svetniki bodo zadevo prijavili različnim institucijam, Juri pa pričakuje, da bodo ukrepali organi pregona. "Enkrat bi se moralo za vselej razčistiti, kateri predstojniki uradov so kršili zakone in kdaj bodo odgovarjali," je jasna Olga Franca. Pri omenjeni zadevi je imel največjo vlogo občinski urad za nepremičnine, ki ga vodi Maja Šviligoj Cernaz.

Na koprski občini pojasnil, zakaj so leta 2008 uveljavljali predkupno pravico, če so se potem otepali nakupa, ki je imel za posledico to, da so na koncu po izgubljeni pravdi Kompasu zaradi obresti in pravdnih stroškov morali plačati skoraj milijon evrov več, kot je bila kupoprodajna cena, nismo dobili, ker je župan službeno odsoten. Izklicna cena objekta, ki je zdaj za dobra dva milijona evrov nižja, kot je občina marca letos plačala Kompasu, pa je bila po navedbah iz občine določena na podlagi cenitvenega poročila, ki ga je izdelal pooblaščeni ocenjevalec nepremičnin. Ob cenitvi pa je moral upoštevati tudi dejstvo, da je trgovinski del nekdanji lastnik oddal v 99-letni najem, kar pomeni, da sta tako občina kot tudi bodoči novi lastnik nepremičnine dolžna to najemno razmerje spoštovati. Drugi objekt, kjer je bil gostinski del, je bil izpostavljen vandalizmu in je zaradi tega njegova vrednost nižja, so sporočili iz občine.

Da objektov sploh ne bi smeli prodajati, pa so prepričani v svetu krajevne skupnosti Ankaran, ki je občina v konstituiranju. Napovedali so, da bodo z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijali vse neposredne prodaje in javne dražbe, za katere koprska občina ni dobila soglasja krajevne skupnosti. Zaradi ponavljajočih se enostranskih poskusov neupravičenega prilaščanja skupnega nerazdeljenega premoženja in dejanj, ki imajo za posledico siromašenje premoženja občine Ankaran v konstituiranju, so Ankarančani proti koprski občini sprožili ustrezne pravne postopke, zaradi zlorabe uradnega položaja, nevestnega dela v službi in oškodovanja javnih sredstev pa so konec avgusta koprskega župana Borisa Popoviča celo kazensko ovadili.