Verjetno vsi poznamo sladke bučne zavitke, ki jih pripravimo enako kot jabolčne, vsakdo pozna tudi bučne semenke, ki jih je prijetno grizljati kar tako ali morda ob vrču piva. Ljubitelji dobre hrane brez izjeme poznajo bučno olje, to svetovno edinstveno specialiteto, ki izvira iz severovzhoda naše dežele. Jesenska specialiteta so razne bučne juhe, pire iz buč in krompirja, ki ga pripravimo enako kot krompirjevega, znana so sladka bučna peciva, gratinirana buča iz pečice in še kaj. Gurmani poznamo bučo na žaru, bučni golaž, z bučami polnjene lignje in še vrsto imenitnih jedi. Poleg dejstva, da so buče sila okusne, so tudi izjemno zdrave. So visoko hranljive, vsebujejo veliko prehranske vlaknine in malo kalorij. Zanimivo je, da buče sploh niso zelenjava, ampak sadje, so denimo bližnji sorodnik melon in lubenic. Poleg vsega so izjemen vir karotenoidov, v maščobah topnih zdravilnih snovi, ki pomagajo preprečevati različne bolezni.

V teh dneh in še globoko v oktober pri nas potekajo festivali buč, bučijade, kjer lahko obiskovalci poskusijo številne jedi, pripravljene iz buč, in se poučijo o njihovi uporabi v prehrani. Če utegnete, pojdite in se prepričajte, da ne boste rekli, da vam prodajam buče…

Buča s papriko in koruzo

Potrebujemo 350 g buče hokaido, večjo čebulo, korenček, 2 dl pasiranega paradižnika, rdečo papriko, 180g koruze v zrnju, 100 g trdega naribanega sira, vejico bazilike, šopek drobnjaka, olivno olje, morsko sol.

Na olju rahlo opražimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezana bučo in korenček. Dušimo toliko časa, da se buča zmehča. Večkrat premešamo. Dodamo na kocke ali na trakove narezano rdečo papriko in koruzo. Med dušenjem in mešanjem dolijemo paradižnikov pire in prevremo. Posolimo (ne preveč, slan je že sir) in potresemo s sirom in začimbami. Odstavimo in ponev pokrijemo za pet minut, da se sir stopi. Postrežemo kot samostojno jed, zapriseženi mesojedci pa lahko kot prilogo dodajo še meso po svojem okusu.

Bučna omaka s pršutom

Potrebujemo 500 g mesa buče, čebulo, 100 g rezin kraškega pršuta, dve žlici olivnega olja, nekaj žlic smetane, morsko sol in sveže zmlet poper ali čili.

V ponvi segrejemo olje in opražimo čebulo. Dodamo na drobne kocke narezano meso buče. Pršut narežemo na tenke trakove ali krpice in ga dodamo v ponev. Po približno desetih minutah prilijemo smetano ter dodamo ščepec soli in malo popra. Postrežemo s testeninami ali rižem.