Pri nas zori okoli 20 vrst fig, denimo istrske belice in izjemno aromatične črnice, miljske fige, laškice, pinčice, cikuline, rjavke, madone, črne petrovke, bele petrovke, zelenke, mataloni, bomboni in sivke, več vrst pa zori na Goriškem. Zato je fige precej nespametno kupovati v veleblagovnicah, kjer na žalost ponujajo pretežno italijanske, ki že zaradi tehnologije skladiščenja in dolgotrajnega prevoza do trgovine izgubijo veliko večino svojega okusa. Kdor še ni poskusil sveže domače fige, se niti ne zaveda aromatičnosti tega imenitnega sadeža, ki ga lahko uporabimo tako za sladice kot tudi za povsem resne, tako imenovane slane oziroma glavne jedi, kot so rižote, testenine, solate in podobno. Poskusite pripraviti denimo piščančjo-zelenjavno rižoto s sredozemskimi začimbami in vanjo smuknite na koščke narezano figo ali tri. Imenitno bo, če imate pri roki kaj sveže sivke – nekaj lističev je nasekljajte naravnost v lonec skoraj kuhane jedi in okusi se bodo imenitno povezali. Če ste previdnejše oziroma nezaupljive narave, lahko za začetek poskusite sladico, do česar vam bo nemara pomagal današnji recept. Sicer pa – tudi v kuhinji –korajža velja!

Zdrob s figami in malinami

Potrebujemo 50 g pšeničnega zdroba, pol litra mleka, lonček sladke smetane, 2 beljaka, 2 žlici sladkorja v prahu, strok vanilje. Za malinovo omako še pol kilograma (zamrznjenih) malin, 2 dl suhega belega vina, 2 žlici sladkorja v prahu, 3 žličke maraskina. Za nadev še 4 sveže fige, 2 žlici jedrc pistacij, 8 lističev sveže mete.

Jedrca pistacij grobo sesekljamo ali zdrobimo. Pristavimo mleko, v katerega smo vrgli razpolovljen vaniljev strok. Ko mleko zavre, vanj med mešanjem stresemo pšenični zdrob. Ko znova zavre, ga med mešanjem kuhamo pet minut, nato odstavimo in ohladimo. Fige operemo in razrežemo na četrtine. Beljake in sladkor v prahu stepemo v čvrst beljakov sneg. V drugi skledi čvrsto stepemo sladko smetano. Sneg in stepeno smetano izmenoma nežno vmešamo v mlečni gris. Maline gladko razmešamo v električnem sekljalniku. V lončku pristavimo belo vino in sladkor v prahu ter mešamo, da se sladkor stopi, vino pa se ne sme preveč segreti. Odstavimo in vmešamo malinov pire. Ohlajeno mešanico začinimo z maraskinom.

Ohlajeno kremo razdelimo v skodelice, prelijemo z malinovo omako in obložimo s figami, vse skupaj pa potresemo z lističi mete in zdrobljenimi pistacijami. Nasitno sladico postrežemo za popoldansko malico.