V UKC poleg opozarjanja splošne javnosti o pomenu cepljenja za zdravje posameznika in njegovih bližnjih 28. septembra organizirajo tudi strokovno predavanje za vse zaposlene na temo Pravočasno preprečujmo invazivne pnevmokokne bolezni in gripo.

V službi za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana, ki organizira predavanje, poudarjajo, da je cepljenje proti gripi za zaposlene pri njih še posebej pomembno, saj so ti vsak dan v stiku z bolnimi, s cepljenjem pa ne le zaščitijo sebe in svoje domače, temveč tudi ostale bolnike.

Pnevmokoki so bakterije, ki ves čas prebivajo v nosno-žrelnem prostoru pri 40 do 50 odstotkih otrok in pri 20 do 30 odstotkih zdravih odraslih oseb. Okužbe s to bakterijo se pogosteje pojavljajo v hladnejšem letnem obdobju, omenjene bakterije pa so eden najpogostejših povzročiteljev pljučnice, zlasti po preboleli gripi. Pnevmokokne okužbe lahko povzročijo tudi meningitis, sepso in bakteriemijo ter vnetje srednjega ušesa, ki je ena izmed najpogostejših otroških bolezni.

Čeprav je na voljo učinkovito cepivo proti pnevmokoku, se po podatkih UKC Ljubljana še vedno zelo malo staršev odloča za preventivno zaščito otrok s cepljenjem. Prav tako je cepljeno zelo malo odraslih, še posebej starostnikov in kroničnih bolnikov, pri katerih potekajo pnevmokokne okužbe s težjo klinično sliko.