Slavila Homeland in Moderna družina

Nagrado za najboljšo dramo je domov ponovno odnesla zasedba nanizanke Homeland, ki je kipec sunila prav tako priljubljeni nanizanki Mad Men (pri nas jo poznamo pod naslovom Oglaševalci). Za najboljšo humoristično nanizanko so že tretjič razglasili Modern family (Moderna družina), emmyja za stranski vlogi sta prejela Eric Stonestreet in Julie Bowen, nanizanka pa si je prislužila še nagrado za režijo.

"Iz dna srca upam, da se nas ne bodo nasitili," se je po podelitvi pošalil producent nanizanke Steve Levitan. "Vemo, da bo sčasoma drugače in nas boste vsi sovražili," je v smehu dodal Stonestreet.

Obama o relevantnosti nanizanke

Homeland, psihološki triler, ki govori o vrnitvi junaka iz Iraka, ki se obrne proti državi in stopi na stran Al Kaide, je prejel nagrado za najboljšo dramo, kakor tudi za scenarij ter dve glavni vlogi – Claire Danes in Damiana Lewisa. Nanizanka je tudi ena najljubših ameriškega predsednika Baracka Obame. "Zelo kul je, da je naš oboževalec tudi predsednik," je poudarila zvezda nanizanke, Claire Danes. "Mislim, da to pove veliko o relevantnosti nanizanke, daje pa ji dodatno vrednost," je pristavila.

Homeland je z uspehom prekosila nanizanko Mad Men (Oglaševalci), ki je pred tem kraljevala na področju dramskih serij. Nanizanka je v prireditev odšla s 17 nominacijami, domov pa se vrnila praznih rok.

Moorova navdušila s Palinovo

Nov dokaz, da je Hollywood bolj naklonjen demokratom kot republikancem, je tudi razglasitev najboljše mini serije oziroma televizijskega filma. Veliki zmagovalec podelitve je bila letos tudi "Game Change", zgodba o vstopu Sarah Palin na ameriško politično prizorišče leta 2008. Prejela je nagrado za najboljšo miniserijo, scenarij, režijo in glavno vlogo Julianne Moore. "Ponosna sem, saj Sarah Palin moja upodobitev nje ni bila všeč," je pojasnila Moorova. Film v produkciji televizije HBO je dobil tudi emmyja za režijo (Jay Roach) in scenarij (Danny Strong).

Med najbolj presenetljivimi nagradami večera je bil zagotovo kipec za najboljšo moško vlogo za polovico dueta nanizanke Dva moža in pol, in sicer za Jona Cryerja. Ta je po lanskem odhodu Charlieja Sheena (nadomestil ga je Ashton Kutcher) prevzel večjo vlogo. Emmyja za glavno žensko vlogo v komični seriji je dobila Julia Louis-Dreyfus (Veep).

Nagrado prejel tudi Kevin Costner

Med nagrajenimi je bil tudi Kevin Costner, in sicer za glavno moško vlogo v mini seriji ali filmu (Hatfields & McCoys). Serija, ki pripoveduje zgodbo o krvnem maščevanju med dvema podeželskima ameriškima družinama, je prejela tudi emmyja za stransko moško vlogo. Dobil ga je Tom Berenger. Emmy za stransko žensko vlogo v mini seriji ali filmu pa je pripadel Jessici Lange (American Horror Story).

Že devetič po vrsti je naslov najboljše resničnostne oddaje osvojila "The Amazing Race", na podelitvi pa so se spomnili tudi umrlih televizijskih ustvarjalcev, med njimi lani umrlega Andyja Griffitha ter Phyllis Diller, Davyja Jonesa in Richarda Dawsona.

Kimmel potegnil za nos tiste, ki podelitve niso gledali

Za smeh je med podelitvijo skrbel voditelj komik Jimmy Kimmel, ki je uresničil napoved, da bo povlekel za nos tiste, ki si prenosa ne bodo ogledali. Zvezdnika serije "30 Rock" Tracyja Morgana je ob prihodu na oder povabil, naj se uleže na tla, občinstvo pa je naprosil, naj prek facebooka in twitterja sporoči, da se je onesvestil, kar lahko vidijo v živo. Lažna novica se je razširila kot požar in nekoliko povečala gledanost podelitve.

Kimmelu pa s svojo nominirano oddajo "Jimmy Kimmel Live" ni uspelo prekiniti kraljevanja Johna Stewarta v kategoriji varietejskih oddaj. "The Daily Show with John Stewart", ki se norčuje iz absurdnosti sodobnih ameriških politikov in aktualnih dogodkov, je odnesel že desetega emmyja po vrsti.