Po petih letih kraljevanja serije pisarniške zgodbe o prodajalcih oglasov v 60. letih prejšnjega stoletja Oglaševalci (Mad Men) v najbolj prestižni kategoriji najboljše dramske serije se letos morda obeta sprememba na vrhu. Najresnejši izzivalec serije v produkciji televizije AMC je tokrat britanska dramska serija "Downton Abbey" o groficah in strežnicah, ki je prejela skupaj 16 nominacij, kar je za javno televizijo PBS velik uspeh.

V igri je tudi psihološki triler "Homeland" televizije Showtime o svetu po 11. septembru 2001, čeprav Oglaševalci s 17 nominacijami ostajajo glavni favorit. V kategoriji najboljših dramskih serij se za nagrado poteguje tudi "Breaking Bad", zgodba o učitelju kemije, ki postane mamilarski kralj. Ta končuje svojo peto in zadnjo sezono na televiziji AMC.

Bryan Cranston iz te serije je zadnja štiri leta pobiral emmyje za najboljšo moško vlogo v dramski seriji, Jon Hamm (Oglaševalci) pa si po petih porazih po vrsti zelo želi spremembe na vrhu.

HBO v kategoriji dramskih serij tekmuje z gangstersko zgodbo iz 30. let prejšnjega stoletja "Boardwalk Empire", kakor tudi s serijo Igra prestolov, ki je pred tednom dni pobrala največ emmyjev na podelitvi nagrad za televizijsko ustvarjalno umetnost.

Emmy za Danesovo?

Čeprav letos ni veliko pravih favoritov, pa je med njimi za emmyja za glavno žensko vlogo v dramski seriji tokrat Claire Danes, ki igra bipolarno agentko Cie na sledi za islamskimi skrajneži. "Homeland" je od 15.000 članov Televizijske akademije dobila devet nominacij.

Voditelj podelitve Jimmy Kimmel je ob razvitju rdeče preproge za slovesnost pred gledališčem Nokia napovedal, da si bo privoščil odmevno potegavščino, katere predmet bodo vsi, ki si podelitve ne bodo ogledali. Kimmel tokrat velja za glavnega favorita, da v kategoriji varietejskih serij odvzame krono oddaji Johna Stewarta "Daily Show", ki je emmyje pobiral zadnjih devet let.

Precej pozornosti letos vzbuja tekma med ženskami v kategoriji komičnih serij. Med favoritkami je Julia Louis-Dreyfus v novi seriji HBO "Veep", ki pripoveduje o podpredsedniških volitvah, nominirane pa so še Tina Fey iz "30 Rock", Zooey Deschanel, ki nastopa v seriji televizije Fox "New Girl", ter Lena Dunham iz serije televizije HBO "Girls".

Nagrado za najboljšo komično serijo naj bi sicer znova pobrala Moderna družina, v kategoriji mini serij pa je pri vrhu favoritov legendarni opis slavne vojne med ameriškima družinama v 19. stoletju "Hatfields & McCoys".