"Ozapft ist," s temi besedami in dvema udarcema je župan bavarske prestolnice Christian Ude opoldne odprl prvi sodček piva in s tem tudi prireditev. Prvi vrček je po tradiciji ponudil bavarskemu ministrskemu predsedniku Horstu Seehoferju.

Po poročanju dpa so kljub hladnemu in deževnemu vremenu že od jutra v Münchnen drli številni obiskovalci, mnogi oblečeni v tradicionalne usnjene hlače in dirndle. Že pred poldnevom so bili veliki šotori - na Teresienwiese jih je 35 - polni do zadnjega kotička.

Lani so obiskovalci Oktoberfesta - bilo jih je skoraj sedem milijonov - popili 7,5 milijona vrčkov piva in pojedli pol milijona pečenih piščancev, 70.000 svinjskih krač ter 200 volov in telet. Poleg tega gredo v promet vsako leto tudi preste in cmoki.

Prireditev sicer izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Od leta 1810 Oktoberfesta ni bilo le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere ter v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.

Letos litrski vrček piva stane 9,50 evra, kar je za 40 centov več kot lani. Zaradi takšnega povišanja cene so bili organizatorji deležni številnih kritik že pred začetkom prireditve. Sicer pa se je cena piva v desetih letih zvišala kar za 43 odstotkov, zato je že nastalo gibanje, ki se zavzema za to, da liter piva ne bi smel stati več kot sedem evrov.