Sejem s tem imenom je sicer na sporedu šele drugič, vendar nadaljuje desetletno tradicijo jesenskega navtičnega dogodka v Izoli. Stanje na področju navtike sicer ni rožnato, o čemer posredno priča manjše število plovil v primerjavi z letom 2011. Lani je bilo na Slovenian Boat Show namreč na ogled več kot 80 plovil.

Vodja Marine Izola Matjaž France se je zato ob današnjem odprtju sejma zahvalil vsem razstavljavcem in sponzorjem, ki so verjeli v organizacijo dogodka.

Direktor Portinga Enrico Galassi pa je bil kritičen nad sočasno izvedbo treh navtičnih dogodkov na Obali v istem terminu - poleg Boat Showa se je prejšnji teden odvil jesenski navtični dogodek v Portorožu, v torek pa se je v Kopru začel sejem Bonaca. Razmere na mednarodnem trgu navtike po njegovih besedah ne dajejo enoznačnih signalov, saj "kriza je in je ni".

V Italiji, ki predstavlja 60 odstotkov evropske navtične proizvodnje, tako po njegovih besedah ni prišlo do zmanjšanja produkcije plovil, se je pa zato prodaja močno usmerila v izvoz, v tem času pa prihaja zlasti do ponovnega ovrednotenja rabljenih plovil. Prav zato Galassi opozarja, da navtika ni luksuzni sektor, ki naj se ga v čim večji meri obdavči, pač pa moramo biti zelo previdni, da ne bi uničili panoge, ki lahko še veliko prispeva.

Ob odprtju sejma, na katerem so odprli tudi razstavo slik Milene Gregorčič, je spregovoril tudi olimpijec in domačin Vasilij Žbogar. Ta je spomnil, da sta navtika in navtični turizem "del Izole in tako mora biti tudi v bodoče".

Izolski župan Igor Kolenc je s svoje strani napovedal podporo organizatorjem pri izvedbi sejma tudi v prihodnje. Težke čase in konkurenco med sejmi pa je označil za priložnost. "Konec koncev bodo obiskovalci ocenili, ali je to 'pravi' dogodek ali ne," je pojasnil.

Obiskovalcem bo na sejmu, ki se bo zaključil v nedeljo, na ogled pet premier, zvrstile pa se bodo tudi številne spremljevalne prireditve, od koncertov in nastopov stand-up komikov do sobotne regate starih bark in dveh strokovnih omizij.