Novi prostori so od postavitve steklene piramide pred desetimi leti najpomembnejša pridobitev muzeja. V njih so razstavili 18.000 eksponatov, ki datirajo med leti 632 in 1800. Med drugim sta jih prispevali fundaciji maroškega kralja Mohameda VI. in savdskega princa Al Waleeda bin Talala. V muzeju Louvre upajo, da bo odprtje nove stalne razstave prispevalo k boljšim odnosom med vzhodnim in zahodnim svetom.

Sicer pa so v Franciji včeraj poostrili varnostne pogoje, saj so odnosi z islamskimi državami vse od ponovne objave karikatur preroka Mohameda v francoskem satiričnem tedniku precej napeti. V znak pomembnosti politične vloge nove razstave v Louvru se je njenega uradnega odprtja v torek udeležil tudi francoski predsednik Francois Hollande. Odprtje razstave je označil kot "gesto spoštovanja in miru" in hkrati obsodil "uničevanje islamskih vrednot s sovraštvom in nasiljem".

Oddelek za islamsko umetnost so sicer v muzeju odprli že leta 2003, v času predsedstva Jacquesa Chiraca, ki je močno nasprotoval ameriški invaziji na Irak. Ker pa so v galeriji lahko razstavili le majhno število del, so že tedaj začeli načrtovati razširitev muzeja.