Vlada je sicer razrešila štiri člane nadzornega sveta RTVS, danes pa je mandatno-volilna komisija DZ razpravljala o razrešitvi dodatnih petih nadzornikov ter razpravljala o imenovanju dveh nadzornikov Slovenske tiskovne agencije.

Po oceni Lukšiča vlada pri menjavi omenjenih članov organov medijskih hiš krši zakone in spodjeda demokratične institucije. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, predsednik vlade Janez Janša s piarovskimi triki zavaja javnost in prikriva obseg kadrovskih menjav. Ideja, da mora biti mandat speljan do konca, je v tem, da se zagotovi stabilnost delovanja javne RTVS, je dejal Lukšič.

Lukšič želi, da bi bili v nadzornem organu STA kredibilni ljudje, ki bi nadzorovali delo agencije, da bi bilo čim bolj objektivno, "ne pa, da se tja postavljajo strankarske vojščake". Prav tako po njegovih besedah vsi "vemo, da je časnik Delo moteči element". "Pa ne le Delo. Zamenjali bodo, kjer koli imajo možnost vpliva, do zadnjih novinarjev," je bil do vlade oster predsednik SD.

Na novinarsko vprašanje, ali je kdo od članov ali predsednikov v organih STA ali RTVS član SD, je Lukšič odgovoril, da se s tem ni ukvarjal in da ne ve. Kot je dejal, je predsednik programskega sveta RTVS Jernej Pikalo njegov kolega s fakultete in je bil tudi njegov mentor. Lukšič na tiskovni konferenci sicer ni natančno vedel, ali je Pikalo član SD oz. je menil, da po njegovem mnenju je. Kasneje so iz stranke sporočili, da ni.

So pa potrdili, da je prvi nadzornik RTVS Lenart Šetinc član SD.

Predsednik SD glede vpliva na medije prek članov stranke med drugim pojasnjuje, da člani njihove stranke na pozicijah v medijih niso vojaki in da niso tam zato, da bi ubogali stranko, kar je po njegovih besedah razlika med njihovo stranko in SDS.

Oster je bil do Janše. Kot je dejal, so bonitetne ocene Sloveniji padle z najavo referenduma o pokojninski reformi. "Ta padec ocen ima ime, ki se mu reče Janez Janša. Ta človek je danes predsednik vlade in zato ima velik problem sam s sabo, Slovenija pa z njim," je dejal Lukšič. Po njegovih ocenah je Janša pokojninski reformi prejšnje vlade nasprotoval zato, ker je slab voditelj, "ker ne zna voditi Slovenije in ker jo je že večkrat zapeljal v slabe številke in v slabo stanje".

Lukšič se je dotaknil tudi članov nadzornega sveta NLB, ki je imela po njegovem v resnici težave s kadrovanjem. "Škoda je, da sedaj, ko je priložnost, da se pogleda, kdo so najboljši bankirji in se jim da težko nalogo sanacijo banke, tega vlada ni naredila," je dejal.

Odziv Jerajeve

Na Lukšičeve izjave se je odzvala tudi članica MVK iz vrst SDS Alenka Jeraj. Po njenih besedah so v SD danes pokazali, kako "oni razumejo neodvisnost in kredibilne kandidate". Pri tem je spomnila, da je prvi nadzornik RTVS član SD.

"Danes smo le razrešili člane nadzornega odbora, za katere ocenjujemo, da svojega dela niso opravili dobro," je pojasnila. Po njenih besedah na odgovornost kličejo številne člane nadzornih odborov v bankah in vsepovsod, ker so "tisti, ki bdijo nad trošenjem denarja uprav". In tudi v omenjenem primeru na RTVS se je, tako Jerajeva, z denarjem zelo slabo delalo, o čemer da priča poročilo računskega sodišča in pismo, ki so ga "sindikalisti in zaposleni na RTV napisali prav v teh dneh".

Jerajeva se je odzvala tudi na kritiko Lukšiča glede Janševega vodenja. Po njenem mnenju je tisti, ki je Slovenijo pripeljal v slabo stanje, nekdanji premier Borut Pahor. Spomnila je, da je Pahor v zadnjih dneh dejal, da "ni bil seznanjen s položajem v bankah". "Seveda ni bil, ker ni hotel biti," je ocenila poslanka in spomnila, da je SDS v minulem mandatu večkrat zahtevala sejo DZ, na kateri bi o tem razpravljali.