Jeseni bomo odločali, ali bo Slovenija ohranila suvereno pozicijo in se bomo uspeli sami izkopati iz težav ali pa bomo morali to storiti po diktatu iz tujine, je Zver ocenil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Umiranje Slovenije na obroke

Po njegovem mnenju se je pri tem izoblikovalo nekaj pristopov. Poleg reformnega vladnega, ki ga tudi sam podpira, se je oblikoval tudi "gradualističen pristop, pristop stare šole slovenskih ekonomistov", ki po njegovem mnenju "pomeni umiranje Slovenije na obroke".

Zver je prepričan, da mora Slovenija zapisati fiskalno pravilo v ustavo, prav tako podpira pokojninsko reformo in reformo trga dela. Izpostavlja tudi potrebo po sanaciji bančnega sistema. Pajdaški kapitalizem je po njegovem mnenju v 20 letih naredil največ grozovite škode, ob čemer pa ne verjame, da so krivi le bančni menedžerji, temveč, da je bila močno vpletena tudi politika.

Pri tem zagotavlja, da si bo prizadeval, če bo izvoljen, da se pride stvarem do dna in odkrije politično odgovornost vseh tistih, ki so bili vpleteni v dajanje slabih in nezavarovanih kreditov. Storil bo tudi vse, pravi, da se nazaj v državo vrne ali vsaj obdavči denar, ki so ga nekateri nalagali v tujino, denimo v Švico in na Ciper. Tega denarja naj bi bilo po njegovih sicer neuradnih podatkih za okoli nekaj 10 milijard evrov.

Po Zverovih ocenah je pri reševanju krize v Sloveniji ključno pomanjkanje volje za sodelovanje, čeprav ne na vseh straneh.

Türk daje potuho Jankoviću in Lukšiču

Prav v tem je videl vlogo predsednika republike Türka, ki pa ne "zamudi priložnosti, da ne bi odprl nove fronte z vlado". Kot je dejal, bi predsednik lahko povezal politične silnice, "glede na to, da ima velik vpliv na politično levico". Danes imata namreč po Zverovem prepričanju škarje in platno v rokah predsednik PS Zoran Janković in predsednik SD Igor Lukšič. "Na njiju bi lahko Türk pozitivno vplival, če bi želel," a jima "daje potuho", je prepričan Zver. Meni še, da v Sloveniji lažje pridemo do socialnega kot do političnega dogovora, a opozarja, da ni več veliko časa.

Kandidat za predsednika Borut Pahor je sicer v torek priznal, da je njegova vlada napačno diagnosticirala glavni problem, s katerim se je država soočila v začetku recesije. Po Zverovih ocenah je to sicer hvale vredno in nekaj pove o Pahorju, vendar "njegovo stališče glede tega nima tako velike teže", saj da njegovih stališč ne posvojijo niti člani ali organi SD.

Zver ob tem priznava, da je tudi sam storil veliko napak, zagotovo pa ne take, da bi z njo po nepotrebnem zadolžil državo.