Potem ko so si ogledali novi skakalnici velikosti 114 in 139 metrov, so v izteku obnovljene Bloudkove velikanke položili nekaj plastičnih metlic, saj delavci hitijo s prekrivanjem doskočišča s plastiko. Vsi komaj čakajo, da novi skakalnici tudi preizkusijo, odprtje bo v nedeljo, 14. oktobra, s poletnim državnim prvenstvom na veliki skakalnici, medtem ko bodo boji za kolajne na srednji skakalnici 6. oktobra v Kranju.

"Državno prvenstvo bo le na veliki skakalnici. Če bi hoteli izvesti celoten program državnega prvenstva, bi to pomenilo osem tekem, kar je za gledalce predolg spored. Dogodek bo trajal dve do tri ure, nato bomo obiskovalcem omogočili, da si objekt tudi ogledajo. Srednjo skakalnico bo prvi preizkusil Primož Peterka, za veliko skakalnico pa bomo prvega skakalca še določili," je pojasnil direktor javnega zavoda Planica Jelko Gros, čigar telefon pogosto zvoni, saj se tuje rerezentance že zanimajo, kdaj bodo lahko trenirale v Planici. Slovenska reprezentanca bo po poletnem državnem prvenstvu ostala na treningu v Planici, pridružili se jim bodo Švicarji, ledena zaletna smučina bo nared 25. oktobra. Ko bo dovolj mrzlo, bodo doskočišče prekrili s snegom, ki ga bodo izdelali s stroji, saj slovenska reprezentanca nima dovolj denarja za prvi trening na snegu v Skandinaviji.

Pravo gradbišče bo Planica prihodnje leto, ko bodo obnavljali letalnico, da bo večja kot Vikersund s svetovnim rekordom 246,5 metra, gradili šest manjših skakalnic, tekaški stadion in spremljajoče objekte, ki bodo tudi pod zemljo. "Nordijski center v Planici bo moral preživljati in vzdrževati samega sebe. To ne bo mogoče le s trženjem skakalnic in prog za smučarski tek, ampak smo pripravili produkte, ki bi vsako leto v Planico privabili od 30.000 do 40.000 obiskovalcev, vsak pa naj bi tukaj zapravil pet evrov. Ponujali jim bomo dva vetrovnika, horizontalni del za skoke, kolesarje in smukače, vertikalni pa za padalce v iskanju občutkov, da letiš kot ptica. Proga za smučarski tek bo delovala vse dni v letu, namenjena bo predvsem rekreativcem. Načrtujemo adrenalinski spust z vrha letalnice v dolino, ki naj bi bil dolg 600 metrov, hitrost bo možno prilagoditi željam uporabnikov, največja bo 130 kilometrov na uro. Na vrhu letalnice bo tudi razgledni plato, kamor bo možen dostop le v vodenih skupinah," je smele načrte razkrival Gros.