Ali se spomnite svojega zadnjega skoka na stari Bloudkovi velikanki?

Leta 1999 na državnem prvenstvu, naslednje leto se je podrla pod težo snega. Novi skakalnici sta super. Najbolj sem vesel, ker bodo dela končana pred zimo, da bom lahko tukaj v miru opravil sklepne priprave in šel z zvrhano mero optimizma na prvo tekmo na snegu.

Ste sredi poletne sezone. Kako doživljate pripravljalno obdobje?

Zelo sem zadovoljen s telesno močjo in gibljivostjo, glede skokov pa je mešano na žaru. Stvar deluje, vendar pogrešam nekaj, kar sem imel v lanski sezoni. Občasno naredim fenomenalen skok, da me odnese po željah, v naslednjem, ko skušam narediti še nekaj več, se ne izide. Skoki so dokaj stabilni, vendar je še precej rezerve. Najbolj me moti, da se vse skupaj ne premakne hitreje na bolje, vendar ni druge poti, kot da sem strpen in vztrajam naprej.

Na poletnih tekmah niste blesteli.

Ni bilo slabo, saj sem bil na obeh tekmah na velikih 120-metrskih skakalnicah med najboljšimi desetimi po prvem nastopu, v finalu pa sem vedno nekaj eksperimentiral. Enkrat sem se ukvarjal s smučmi, drugič sem skušal nekaj dodati, pa sem ga polomil. Letošnja sezona je tipična pripravljalna. Ne nazadnje sploh še ni znano, kakšna bodo pravila za zimsko sezono.

Največ razprav je o dresih, ki so v primerjavi z lansko sezono še ožji in morajo biti ukrojeni povsem po merah telesa.

Nimam velikih težav. Tudi nove smuči sem prilagodil novim pravilom, s katerimi bolj čutim zrak in v njem precej bolj uživam. Dejstvo ostaja, da še vedno le padamo. Ni tistega občutka letenja, ampak smo kot puščica ali naboj. Toliko kot mu boš dal pospeška, tako daleč boš letel.

V lanski sezoni ste visoko postavili letvico uspehov.

Cilje si vedno postavim že pred začetkom poletja. Že zaradi lastnega užitka bom vsaj na eni tekmi do konca poletne sezone nastopil dobro in se uvrstil visoko. Najbolj bi bil zadovoljen, če bi se na tekmah pozimi stalno uvrščal med najboljših deset, petnajst. Če imaš konstantnost, potrebuješ le dobro dnevno formo in kanček sreče, pa si v ospredju. Z novimi dresi so se še zmanjšale razlike med dobrimi in slabimi, zato bodo tekme še bolj nepredvidljive, večji bo vpliv vremenskih razmer.

Ste velik oboževalec dirkača Valentina Rossija, ki ste ga poleti tudi osebno spoznali.

To je bilo super doživetje. Izpolnila se mi je dolgoletna želja. Srečanje z Valentinom je bila priložnost, ki se ponudi zelo redko. Morda bi bilo več možnosti naslednje leto, ko bo tekmoval za moštvo Yamaha, s katerim sodeluje slovensko podjetje Akrapovič.

Kako uspešni ste na področju študija?

Bolj slabo, ker so se izpitni roki pokrivali z mojimi športnimi obveznostmi. Očitno bom lahko študiral takrat, ko bom končal kariero, ali šel na fakulteto, kjer bodo pokazali več prilagodljivosti.