V nedeljo, 2. septembra, je priznani as formule 1, nemški dirkač Michael Schumacher, odpeljal še zadnjo dirko v ekipi znane firme Mercedes. "Nič pred oktobrom," je bil odgovor za vse tiste, ki bi radi vedeli, ali bo priznani dirkač, sedemkratni svetovni prvak, v prihodnje še sedel za volanom Mercedesovega dirkalnega bolida.

S koncem dirkalne sezone bo Michaelu Schumacherju potekla pogodba z Mercedesom. Ekipa bi ga brez nadaljnjega rada obdržala. Pogovarjajo se že kar nekaj časa, radovedneži pa slišijo vedno enak odgovor: "Nič pred oktobrom." Tako pravi tudi sam Schumacher. Tedaj bo torej znan odgovor na vprašanje, ali bo Michael še naprej dirkal ali ne. Tudi Mercedesov šef za športna tekmovanja Norbert Haug ni v zvezi s tem spregovoril še nobene besede.

Nenehno ugibanje

Torej so si vzeli še nekaj časa za ugibanja in iskanja odgovora. To vprašanje je zanimivo za vso dirkalno druščino, zanesljivo pa tudi za vso Nemčijo, kajti nobenega dirkača ni, ki bi že s svojim pojavom na dirkališču spodbudil prodajo tekmovanj. Odgovarjajo, da ima Nemčija še nekaj tekmovalcev v formuli 1. To so Nick Rosberg, ki je že osvojil 1. mesto, M. Heikernsberg je nadarjen, Sebastian Wettel je dvakratni svetovni prvak, toda M. S. še vedno ostaja Michael Schumacher!

V formuli 1, ta lepi izraz je M. S. na začetku letošnjega avgusta izrekel v SPA, je človek odvisen od motorjev. Znal jih je dobro izkoristiti. Zmagal je na 91 dirkah, 68-krat je startal z najboljšega startnega mesta in osvojil je sedem naslovov svetovnega prvaka. Zdaj je Michael največji, kajti ta šport je potisnil na vidno mesto, kar avtomatsko pripelje do novega vprašanja: "Ali bi sam rad dirkal še naprej?" Ali dirka zato, da bi zmagal? Povsem naravno je, da ne želi izgubljati dirk. To je tudi vprašanje o definicijah. Michael je zdaj star že 43 let. Prej mu je šlo samo za eno stvar - postati prvak, najboljši dirkač, najhitrejši. Michael Schumacher je imel pred očmi te cilje ves čas in temu podrejal svoje življenje.

Kaj pa dirkačeva druščina

Preveva ga misel, da je nekaj dolžan vsem tistim, ki so mu vedno pomagali, kot denimo rojak iz Kerpena, kjer je tudi sam doma, Gerhard Noack, ki mu je dal denar, oskrbnik avtomatov Jürgen Dilk mu je podaril "stari material", ki ga njegov sin - star skoraj toliko kot Michael - sam ni več potreboval. Njegov oče je mladega Schumacherja včasih vzel s seboj na dirko, pozneje pa ga je tudi finančno podpiral. In še Willi Weber, menedžer, ki mu je pomagal vstopiti v formulo 1.

Michael Schumacher je odraščal v preprostih razmerah v kraju Herpen Manheim. Njegov oče je bil po poklicu pečar, zato je bil pogosto zdoma. Starša nista bila navdušena nad dirkalnim športom, zato se Michael Schumacher brez pomoči drugih ne bi mogel ukvarjati s tem športom.

Michaelovi nezahtevni upniki

Mladi Schumacher se je najprej ukvarjal z mislijo, da bi vrnil, odplačal tisto, ker je v mladosti dobil v dar. Toda sam ni bil premožen, ponuditi pa tudi ni mogel nič drugega kot le zmage na dirkah. Disciplinirano se je podal na lov na zmage. Pridno je treniral, dirkal, zmagoval in spet znova dirkal in nizal zmage.

Tako je bilo dolgo v Michaelovem življenju, zdaj pa ni več tako. Že veliko časa je minilo od takrat, ko se je otresel finančnih skrbi. Posvečal se je zmagam, vendar organizirano. Počuti se kot umirjeni družinski oče, ki je - tako pravijo tisti, ki ga bolje poznajo - v treh letih odmora in mirovanja samega sebe bolje spoznal in preveril.

Leta 2006 se je Michael umaknil z dirkališč, nato je šele imel čas, da je vse dobro preudaril, tudi pot, ki ga je kot pečarjevega sina pripeljala v sam vrh športnih prizadevanj. Michael je postal športnik, čigar ime je znano po vsem svetu, Njegovo premoženje je doseglo 600 milijonov evrov. Ustvaril je temelje, na katerih bodo člani njegove družine dobro živeli še v nekaj naslednjih generacijah.

Odločitev o nadaljevanju Michaelove dirkaške kariere bo torej sprejeta šele oktobra. Nič prej? (fl)