Yamahin dirkač je danes z zmago naredil korak k naslovu prvaka za sezono 2012, vseeno pa mu je večji del slave vsaj za en dan prevzel Valentino Rossi. Italijanski zvezdnik, ki se poslavlja od Ducatija, s katerim se v dveh sezonah ni niti približal pričakovanjem, je bil vsaj danes spet nasmejan in v stari zmagoviti izvedbi. Končno drugo mesto je bilo več, kot so tako on kot njegovi navijači v Misanu pričakovali, "doktor" pa je bil po dirki nasmejan do ušes.

Drugo mesto posvetil pokojnemu Simoncelliju

"To drugo mesto mi res veliko pomeni. Gre za Misano, kjer so številni moji navijači, zdaj pa je to še dirkališče, ki se imenuje po Marcu Simoncelliju. Prav njemu in njegovi družini posvečam današnji uspeh, rad pa bi se zahvalil vsem, k so še verjeli v nas, čeprav nam v zadnjem času ni šlo po načrtih," je dejal Rossi. Že v četrtek pred dirko so se vsi dirkači s častnim krogom (resda na kolesih) po dirkališču spomnili na lani tragično preminulega tekmeca in sotekmovalca Simoncellija, doma je bil prav v bližini dirkališča, po novem pa steza v Misanu nosi tudi njegovo ime.

Lorenzu je boj za zmago ob odsotnosti svetovnega prvaka Caseyja Stonerja - Avstralca, ki so ga doma že operirali po grdem padcu v Indianapolisu, je tokrat v ekipi Honde zamenjal Britanec Jonathan Rea in končal na osmem mestu - olajšal tudi rojak Dani Pedrosa. Drugi v SP se je namreč že v začetnih zavojih zapletel s Hectorjem Barbero in odstopil, Lorenzu pa je start najbolje uspel, za njim se je na drugo mesto prebil Rossi, takšen vrstni red pa je bil tudi na koncu 27 krogov dolge dirke.

"Ni bilo enostavno. Imel sem nekaj težav, da sem prišel do prvega mesta, potem pa sem moral paziti na Valentina, ki je bil res v odlični formi. A mi je uspelo ohraniti prednost, obenem pa nisem naredil nobene napake, tako da sem ostal na prvem mestu," je potek dirke in šesto zmago sezone opisal Lorenzo.

Za tretje mesto sta razburljiv dvoboj v zadnjih krogih uprizorila Alvaro Bautista in Andrea Dovizioso, nazadnje pa je bil za nekaj stotink hitrejši Španec ter si prvič v sezoni zagotovil zmagovalne stopničke.

Zmaga Lorenza in ničla Pedrosa sta na vrhu SP naredili večjo razliko, saj ima zdaj Yamahin dirkač 270 točk, Pedrosa pa 232. Boj za naslov sicer še ni dokončno odločen, saj je do konca sezone še pet dirk. Stoner je izpustil že drugo dirko zaradi posledic padca in ostaja pri 186 točkah, Dovizioso je četrti pri 163, Rossi pa se je prebil na šesto s 120 točkami.

V razredu moto2 najboljši Marquez, v moto3 pa Cortese

V razredu moto2 je bil vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Marquez najhitrejši tudi na dirki v Misanu. Drugi je bil danes njegov rojak Pol Espargaro, tretji pa Italijan Andrea Iannone, ki je precejšnji del dirke vodil. Marquez, ki se prihodnjo sezono seli v razred MotoGP, je dosegel že sedmo zmago v sezoni in tako še povečal prednost v skupnem seštevku. Ima 238 točk, Espargaro 185, Iannone pa 165.

Nemec Sandro Cortese pa je bil najhitrejši v razredu moto3. Drugo mesto je zasedel Španec Luis Salom, tretji pa je bil Italijan Romano Fenati. V skupnem seštevku po 12. od 17 dirk vodi Cortese z 225 točkami, drugouvrščeni Španec Maverick Vinales jih ima 179, tretji je Salom s 169.

Naslednja dirka za SP preizkušnja na španskem dirkališču Aragon 30. septembra.