Potem ko je svetovni prvak Avstralec Casey Stoner po prejšnji dirki v Indianapolisu odšel na bolniško in se namesto na Češko napotil domov na operacijo, s čimer je sprožil ugibanja o tem, da bo morebiti celo pospešil za konec sezone napovedano slovo od motociklizma, sta v boju za naslov pravzaprav ostala samo španska tekmeca. In prav Lorenzo ter Pedrosa sta se na koncu borila za najvišjo stopničko, uspešnejši pa je bil Hondin dirkač.

V začetnem delu je bil sicer boljši Lorenzo, nato pa se je v ospredje prebil Pedrosa. Dirkači za njima so bili vse bolj oddaljeni, težave je imel znova Ben Spies, saj mu je najprej ponagajal motor, pozneje pa je še padel in nastop končal v pesku. Tretji je bil Cal Crutchlow, ki pa se je moral večji del dirke boriti z Andreo Doviziosom, na koncu pa je vseeno brez težav osvojil zadnjo stopničko. A v ospredju zanimanja navijačev je bil boj Pedrosa - Lorenzo; španska tekmeca sta bila v zadnji tretjini dirke povsem skupaj, v zadnjem krogu pa je Lorenzo napadel in bil uspešen. Kazalo je, da bo odnesel zmago in se še bolj utrdil v vodstvu SP, vendar je Pedrosa nato še našel priložnost in dva zavoja pred koncem spet švignil mimo rojaka. Slednjemu je do konca dirke zmanjkalo časa in priložnosti za morebiten nov napad in zadovoljiti se je moral z drugim mestom.

"Vedel sem, da je Jorge povsem blizu in vedel sem, da bo napadel. Ko je prišel naprej, sem skušal še enkrat napasti in uspelo mi je, tako da sem zelo zadovoljen," je bil vesel Pedrosa, Lorenzo pa tudi ni bil pretirano razočaran: "Zadnji krog je bil zelo zanimiv. Potem ko sem prišel v vodstvo, sem naredil napako in Dani jo je takoj izkoristil, nato pa ni bilo več priložnosti za preboj naprej."

V skupnem seštevku je Lorenzo kljub porazu v zadnjem krogu ohranil vodstvo, zdaj ima 245 točk, Pedrosa na drugem mestu pa 232. Stoner je ostal pri 186 na tretjem mestu.

V razredu moto2 je Marquez na prvem mestu začel že zadnji krog, trem tekmecem pa nato do cilja ni dovolil, da ga prehitijo. Na koncu je bil le 6 stotink sekunde hitrejši od Švicarja Thomasa Luthija, manj kot pol sekunde za njim pa je v cilj pripeljal Pol Espargaro. Marquez je z zmago še povečal prednost v skupnem seštevku, kjer ima sedaj 48 točk več od rojaka Espargaroja na drugem mestu.

Folger je v razredu moto3 za zmago ugnal Španca Luisa Saloma (KTM), tretji pa je bil njegov rojak Sandro Cortese (KTM). To je bila za Folgerja druga zmaga v sezoni, Cortese pa je s tretjim mestom obdržal vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj 32 točk naskoka pred tekmeci.