Čeprav je britanska kraljeva družina nemudoma sprožila sodni postopek zaradi objave spornih fotografij proti reviji Closer, to očitno ni prestrašilo irskega tabloida. Tudi italijanska tračarska revija Chi ostaja odločena, da bo v ponedeljek v posebni izdaji objavila fotografije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bodo tabloid zaradi objave fotografij ukinili?

Tako revija Closer kot tudi Chi sta v lasti založniške skupine Mondadori, ki je del medijskega imperija nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija. Mondadori objavo fotografij podpira - za razliko od dveh medijskih skupin, v lasti katerih je irski tabloid Daily Star. V tem primeru sta namreč lastnika objavo fotografij ostro obsodila.

Britanska skupina Northern and Shell je celo napovedala "takojšnje ukrepe" za ukinitev tabloida, ki ga izdaja skupaj z Independent News and Media založniško hišo iz Dublina.

Odgovorni urednik tabloida Mike O'Kane je priznal, da se je za objavo odločil brez vnaprejšnje seznanitve lastnikov, a obenem poudaril, da je Kate pri tem obravnaval kot vsako drugo zvezdnico. "Ona pač ni bodoča kraljica Irske, tako da to bes povzroča le v Veliki Britaniji," je še menil. V britanski in severnoirski izdaji Daily Star spornih fotografij sicer ne bo.

Se ponavlja pregon princese Diane?

Za Williama je sedanji škandal še posebej boleč, saj ga mnogi primerjajo s tem, kako so novinarji ves čas preganjali njegovo mamo, princeso Diano. Prav nadležni paparaci naj bi bili tudi krivi za njeno smrt pred 15 leti, saj je umrla v prometni nesreči v Parizu, medtem ko jim je poskušala ubežati. "Incident odpira stare rane, ki nas spominjajo na najhujši pregon paparacev v času življenja princese Diane, kar le še dodatno vznemirja vojvodo in vojvodinjo," so sporočili iz britanske kraljeve palače.

Kraljeva družina je objavo fotografij med drugim označila kot "groteskno in docela neodgovorno" kršitev pravice do zasebnosti ter ocenila, da je lahko edini motiv zanjo denar. Tudi sami so jo primerjali z nesprejemljivim nadlegovanjem princese Diane. "Kraljevi par je imel pravico do zasebnosti, saj sta bila nastanjena na zasebnem posestvu. Nepredstavljivo je, da bi kdorkoli sploh posnel takšne fotografije, kaj šele, da bi jih še objavil," so sporočili iz kraljeve palače.

William: Hočem, da gredo odgovorni v zapor!

Po poročanju britanskega Sunday Mirrorja pa je princ William odločen, da bodo odgovorni pristali za rešetkami. Svojim zaupnikom je namreč dejal, da je pripravljen tudi pričati na sodišču, če bi to pomagalo pripeljati do pravice. Naredil bi vse, da bi pomagal svoji soprogi, poroča britanski časnik. "Hočem, da gredo v zapor," je domnevno še rekel svojim prijateljem.

(Foto: AP)

V Franciji eden najstrožjih zakonov o varovanju zasebnosti

Francija je sicer znana po strogih zakonih varovanja zasebnosti – v državi so o drugi družini nekdanjega predsednika Francoisa Mitterranda izvedeli tik pred njegovo smrtjo. Kako so se potem ti posnetki lahko tako hitro znašli v javnosti? "V Franciji imajo enega najstrožjih zakonov o varovanju zasebnosti na svetu," je za CNN pojasnila Claire de Than, profesorica na londonski univerzi prava. "Fotografije zasebnih prireditev in posameznikov tako ne morejo biti zakonito objavljene brez soglasja sodelujočih," je pristavila.

"Francoski državljanski kodeks piše, da ima vsakdo pravico do zasebnosti, sodišča pa so bila ponavadi stroga glede uveljavljanja te pravice. Fotografije lahko objavljajo le, če so te v interesu javnosti ali pa s soglasjem. Brez soglasja seveda grozijo tožbe," je dodala.

Znesek tožbe nižji kot povišanost naklade

Kako so se fotografije torej lahko znašle ne le v tabloidih, ampak celo na njihovih naslovnicah? Nekateri so pripravljeni tvegati tožbe in kazni, saj upajo, da bodo te nižje kot pa zneski, ki jih bodo dosegli s povišanjem naklade, je razložila De Thanova. Tako so zakoni v Franciji strožji kot v Veliki Britaniji, a ko so fotografije enkrat objavljene, mediji pa za to pripravljeni kršiti zakon, je tega veliko težje uveljavljati.

"Mislim, da to ni maščevanje paparacev," je za CNN pojasnil Christopher Meyer, nekdanji predsednik komisije za pritožbe v novinarstvu. "V Veliki Britaniji imamo stroga pravila glede tega, kaj je zasebno, a to še vedno ne ustavi paparacev, da fotografij ne bi prodajali na druga tržišča."

Objava fotografij Kate samo v spodnjem delu bikinija je sicer za britansko kraljevo družino že druga neprijetnost v zadnjem času, po nedavni objavi fotografij golega Williamovega brata, princa Harryja, v britanskem tabloidu The Sun.