"Celotna igralska zasedba in vsa filmska ekipa je zelo vznemirjena, počutimo se, kot da nas je producent filma izkoristil," so v skupni izjavi za CNN sporočili igralci in snemalci. "Mi nikakor ne stojimo za tem filmom in smo izjemno prizadeti zaradi njegovega namena. Šokirani smo nad drastičnimi spremembami scenarija in lažmi, ki so nam jih govorili. Globoko obžalujemo tragedije, ki so se zgodile," so sporočili.

Gre za film z naslovom Innocence of Muslims (Nedolžnost muslimanov, op.a.), ki ga je režiral in produciral Sam Bacile, njegov napovednik pa je bil pred dnevi objavljen na YouTubu.

Film, ki se norčuje iz muslimanskega preroka Mohameda in ga prikazuje kot ženskarja in goljufa, je povzročil bes muslimanov po vsem svetu, v protestih v libijskem Bengaziju pa je umrl ameriški veleposlanik in še trije Američani.

Na začetku naj bi bile zamisli drugačne

Po poročanju CNN je bila originalna ideja filma zgodba o zgodovinski arabski puščavski avanturi. Originalni naslov naj bi bil Desert Warrior (Puščavski bojevnik, op.a.). Vse to je bilo napisano na vabilu za avdicijo.

Ena od igralk v filmu, ki je želela ostati anonimna, je poudarila, da v originalnem scenariju lik preroka Mohameda sploh ni obstajal. Glavnemu liku v originalnem scenariju naj bi bilo ime George. "Nikoli ne bi igrala v filmu, da bi nekoga užalila ali škodovala. Slabo mi je, če pomislim, da sem sodelovala v filmu, ki je prinesel smrt drugim," je dejala igralka.

Sodeč po napovedniku gre za izrazito nizkoproračunsko produkcijo. Muslimansko pravno združenje v ZDA je film označilo kot "smeti" in dodalo, da producenti filma ne predstavljajo stališč niti ZDA niti krščanske skupnosti. Na facebooku so se že pojavile številne skupine, ki pozivajo k ostri obsodbi tega filma.

Preberite še:
- V Sani ranjenih najmanj 15 ljudi, v Kairu med demonstrante vrgli solzivec
- V Berlinu zaradi sumljive pošiljke evakuirali ameriško veleposlaništvo
- Napad v Libiji je bil načrtovan, proteste izrabili za distrakcijo
- Besni egiptovski protestniki zaradi filma napadli veleposlaništvo ZDA