Na stotine jemenskih demonstrantov je napadlo ameriško veleposlaništvo v Sani, v znak protesta proti ameriškemu filmu, ki je po njihovem mnenju skrajno žaljiv do islamske vere.

Policija je poskušala protestnike zadržati, a so ti zunaj veleposlaništva začeli razbijati okna stavbe, v kateri se nahajajo varnostniki, zažgali so več avtomobilov, nato pa podrli glavna vrata močno varovane utrdbe v vzhodnem delu Sane. Kot poročjo tuje tiskovne agencije, je policija začela streljati v zrak, da bi množice razgnala. Uporabili so tudi solzivec in vodne topove. Pri tem je bilo po poročanju Reutersa ranjenih najmanj 15 oseb, od tega je ena v kritičnem stanju.

Igralci in drugi sodelujoči pri filmu, ki je užalil muslimane, se opravičujejo

BBC je sicer že pred tem poročal o žrtvah na obeh straneh ter o več ranjenih, Reuters pa je navajal podatke veleposlaništva, da žrtev ni. Po podatkih BBC je policija ponovno vzpostavila nadzor nad dogajanjem, se pa protesti zunaj veleposlaništva še vedno nadaljujejo. Zaposleni naj bi bili že prepeljani na varnejšo lokacijo.

''Znotraj stavbe lahko vidimo ogenj, varnostne sile pa še vedno streljajo v zrak. Demonstranti bežijo in nato napadajo nazaj,'' je dejala ena od prič za Reuters.

Foto: V Berlinu zaradi sumljive pošiljke evakuirali ameriško veleposlaništvo

BBC-jev posnetek napada na veleposlaništvo v Sani si lahko ogledate s klikom na sliko:

V Kairu več poškodovanih

Na tretji dan protestov so demonstranti v Kairu proti veleposlaništvu metali kamenje in molotovke, policija pa jih je skušala razgnati z opozorilnimi streli in solzivcem.

Egiptovsko ministrstvo za zdravje je potrdilo, da je bilo danes v protestih v Kairu ranjenih 224 ljudi.

Besni egiptovski protestniki so v že v torek zaradi spornega filma napadli veleposlaništvo ZDA.

Protesti tudi v Tel Avivu

Več kot dvesto Palestincev je danes zaradi spornega filma protestiralo pred ameriškim veleposlaništvom v izraelskem Tel Avivu.

Skupina je skandirala gesla proti Izraelu in ZDA. Med protesti so po zraku mahali z izraelsko zastavo, na kateri so bili krvavi madeži in velik znak X. Nekdo je imel velik plakat z napisom "Vsi smo tvoji varuhi, prerok Mohamed."

Foto: Napad v Libiji je bil načrtovan, proteste izrabili za distrakcijo

Protestniki v Tel Avivu. (foto: Reuters)

Protesti tudi pred švicarsko ambasado v Iranu

Tudi iranski študenti v luči posnetka, objavljenega na Youtubu, protestirajo pred švicarsko ambasado v Teheranu. Stavbo ščiti večje število pripadnikov varnostnih sil, saj švicarsko veleposlaništvo zastopa tudi interese Washingtona v Iranu, poroča tiskovna agencija Fars.

Za enkrat ni znano, kako obsežni so protesti. Člani ene izmed študentskih organizacij pa so muslimanske narode pozval, naj "prekinejo vse stike v Združenimi državami Amerike, da bi izkazali svoj odnos proti kolonialnemu sistemu", še dodaja Fars.

Napad v Bengaziju naj bi bil delo islamskih teroristov; Obama in Romney sta si v laseh

Google blokiral posnetek v Egiptu in Libiji

Google je posnetek, objavljen na Youtubu, blokiral v Egiptu in Libiji. Posnetek, ki temelji na daljšem filmu, preroka Mohameda po poročanju Reutersa prikazuje kot goljufa in ženskarja.

Google je sporočil, da blokade ne more razširiti na druge države, saj mora najti uravnoteženo pot med svobodo govora in etičnimi zadržki, v času, ko družbeni mediji lahko vplivajo na svet. Spletni gigant je v obrazložitvi, zakaj je posnetek blokiral v Egiptu in Libiji, dodal, da je posnetek sicer v skladu z določili njihove spletne strani, a so se zaradi dogodkov v omenjenih državah vseeno odločili za ukrepanje.