Visoke terjatve, ki jih skuša banka izterjati od več med seboj povezanih podjetij, so namreč zavarovane zgolj z okoli 86.000 kvadratnih metrov velikim zemljiščem pri Novi Gradiški na Hrvaškem, ki pa je po zadnjih cenitvah vredno pičlih 130.000 evrov.

Po doslej znanih podatkih je Dom-Smreka dolg do največje slovenske banke podedovala še iz časov, ko je bil njen lastnik razvpiti Oil Metal Company, ki ga obvladuje Samid Osmanović - Braco. Ta je v preteklosti z NLB sodeloval pri več (propadlih) projektih, afera okoli prodaje sarajevskega podjetja Bosna putevi pa je konec leta 2010 odnesla dva vodilna bančnika mariborske poslovalnice NLB, Boruta Rataja, znanega tudi iz afere Satex, in Albina Turka.

Posli z Osmanovićem potopili LHB Finance

Olajševalna okoliščina za (nekdanje) odgovorne v NLB je morda lahko le podatek, da je banka nasedlo terjatev podedovala od družbe LHB Finance. To je do konca aprila 2008 vodil Zoran Bizjak, po tem pa Tomaž Rogelj. LHB Finance je bila do junija 2009 v lasti frankfurtske banke LHB, nato je prešla v neposredno last NLB, zaradi visokih izgub pa si jo je pozneje celo pripojila.

"Podravska" posojilna zgodba je bila izpeljana nekje konec leta 2009 oziroma v začetku predlanskega leta. Takrat je LHB Finance od Osmanovićevega Oil Metal Company (z diskontom) iz neznanih razlogov odkupil terjatve do določenih podjetij, med drugim do Dom-Smreke. Toda še preden bi Osmanovićeva podjetja poplačala obveznosti do LHB Financ, je ta pretrgal vse vezi z njimi. Dom-Smreko je namreč za 1,3 milijona evrov prodal še enemu trgovskemu podjetju iz Štajerske, LG Metalu pod vodstvom Danila Goričana.

Stečajni upravitelj Dom-Smreke Silvo Zorec je včeraj zatrdil, da so bile te obveznosti do LHB Financ nato z aneksi prenesene na Dom-Smreko. Ta pa v zameno ni prejela denarnih sredstev ali drugega oprijemljivega premoženja, ampak zgolj poslovni delež v hrvaški družbi OS Metal (pred tem v lasti Osmanovića), na papirju vreden vrtoglavih 20 milijonov evrov.

Tržna vrednost hrvaškega zemljišča 130.000 evrov

Poročali smo že, da je NLB, ki je zatem prevzela milijonske terjatve, poskušala večkrat izterjati posojeni denar tako pri Dom-Smreki kot njenem novem lastniku LG-Metalu (porok), a neuspešno. Pri tem ji niso pomagale niti hipoteke, ki si jih je izborila na nepremičninah LG-Metala, saj jo je pri vpisu prehitela NKBM, ki bo s prodajo teh nepremičnin lahko poplačala le petino od svojih 2,7 milijona evrov terjatev.

Pirova zmaga za NLB je tudi januarski vpis izvršbe na zemljišču v Novi Gradiški. Čeprav je Dom-Smreka delež v OS Metalu, katerega glavno premoženje je prav zemljišče, še dan pred začetkom stečaja vrednotila na več kot 20 milijonov evrov, je banki pelin resnice v kozarec nalila pooblaščena cenilka nepremičnin Alenka Urnaut Ropoša. Po njeni oceni tržna vrednost zemljišča, ki je v hrvaški zemljiški knjigi kategorizirano kot pašnik, znaša le 130.000 evrov, likvidacijska pa še skoraj dvakrat manj. OS Metal je po pojasnilih direktorja Danila Delića želel zgraditi energetske objekte za lokalno skupnost, a za to ni dobil finančnih virov.

Ob tem opozorimo, da je bil posel z Osmanovićem in navedenimi terjatvami v letnem poročilu LHB Financ za leto 2009 posebej izpostavljen kot razlog za visoko izgubo.

Ker ima Dom-Smreka poleg NLB cel kup drugih upnikov, ki bodo po vsej verjetnosti ostali praznih rok, bo Zorec posle v Dom-Smreki preveril tudi z vidika odškodninske odgovornosti. V prvi vrsti pa mora priti v stik z Goričanom, ki je v spornem obdobju vodil Dom-Smreko.

Oil Metal Company izginil nekaj mesecev po poslu

Takoj po prodaji Dom-Smreke je ugasnil tudi Oil Metal Company. Že junija 2010 je bil namreč prodan in pripojen podjetju S-Prom (preimenovano v Z-PProces), ki ga je nekaj tednov prej odkupilo skrivnostno slovaško podjetje Salgary. Tega vodi Aleš Alojzij Rus, drugi obtoženi v aferi Orion, ki je pred časom denimo izdatno pomagal nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu pri prenosu premoženja v tujino.

Že oktobra 2010 je bila vložena tudi zahteva za stečaj podjetja Z-PProces, ki jo je podala družba Montavar Metalna Nova. Ta se je opekla ravno pri nakupu podjetja Bosna putevi od Osmanovića. Kljub temu do stečaja Z-PProcesa ni prišlo, saj je slovaški lastnik zaradi nepravilnosti v postopku vložil pritožbo na začetek stečajnega postopka, ki ji je sodišče tudi ugodilo. Čeprav je bil Z-PProces rešen, pa je bil že leto dni pozneje, lanskega decembra, izbrisan iz sodnega registra.

Osmanović je pred časom kakršno koli povezavo z 20-milijonskim zahtevkom NLB do Dom-Smreke ali povezanih podjetij zanikal.