Državna revizijska komisija je zavrnila pritožbo GSK, saj družba za javno naročilo štirivalentnega cepiva nima sklenjenega okvirnega sporazuma. Kot je v odločbi še zapisala revizijska komisija, družba GSK niti ne ponuja štirivalentnega cepiva, zato v tem postopku nima interesa in ni potencialni sklenitelj pogodbe o oddaji tega javnega naročila ter ni legitimiran kot stranka, zato ni upravičen za vložitev zahtevka za revijo tega postopka, so zapisali v IVZ.

Šestošolke se bodo lahko očitno tudi v tem šolskem letu brezplačno cepile s štirivalentnim cepivom, ki ščiti pred tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, in tudi pred predrakavimi spremembami zunanjega ženskega spolovila, predrakavimi spremembami nožnice in genitalnimi bradavicami.

O tem, ali se bodo lahko cepile tudi z dvovalentnim cepivom, ki ščiti pred virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, proizvaja pa ga GlaxoSmithKline (GSK), pa še ni znano, ker državna revizijska komisija o tem javnem naročilu že ni odločila, so za STA pojasnili na IVZ.

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) bo štirivalentno cepivo, ki ga proizvaja Merck Sharp & Dohme (MSD), kupoval po ceni 37,73 evra na odmerek.

Nakup cepiva so letos spremljali številni zapleti. Izdana so bila tri javna naročila, na katere so bili vloženi štirje zahtevki za revizijo. Podjetje GSK, ki proizvaja dvovalentno cepivo, je vložilo zahtevek za revizijo na vsa tri naročila, konkurent MSD pa na drugo naročilo.

V tretjem poizkusu se je IVZ odločil po cepivih povpraševati za dvovalentno in štirivalentno ločeno, pri čemer pa so postavili cenovno omejitev, ta pa ustreza cenam, kolikor sta ponujali podjetji na zadnjem naročilu. A je IVZ prejel le ponudbo MSD za štirivalentno cepivo, medtem ko GSK svoje ponudbe ni oddal, pač pa je vložil zahtevek za revizijo obeh javnih naročil.

Z nakupom cepiva se sicer precej mudi, saj bi moral IVZ praviloma naročiti cepiva tri mesece pred začetkom cepljenja, ta rok pa so že zamudili. Cepljenje šestošolk se namreč začne na prvem sistematskem pregledu, ki se ponekod začenjajo že konec septembra. Takrat prejmejo prvi odmerek cepiva, tekom leta pa še dva.

A so se na sestanku med IVZ, sekcijo za šolsko in visokošolsko medicino pri zdravniškem društvu in ministrstvom za zdravje, ki je potekal prejšnji teden, dogovorili, da bodo skušali prve sistematske preglede šestošolcev nekoliko zamakniti, tako da bi cepljenje vseeno sovpadalo s sistematskim pregledom, je za STA povedala predsednica sekcije Mojca Juričič. V nasprotnem primeru bi bili stroški cepljenja zagotovo višji, lahko bi se zmanjšala tudi precepljenost deklet. Lani je bilo cepljenih 55 odstotkov šestošolk, za letos pa si je IVZ zadal cilj precepljenosti 58 odstotkov 12-letnih deklic.

Letos so sicer cepivo proti HPV prvič izbirali preko javnega naročila, prostovoljno brezplačno cepljenje šestošolk pa poteka od jeseni 2009. V času, ko je ministrstvo za zdravje vodil Dorjan Marušič, so namreč iz programa cepljenja izbrisali določilo, da deklice cepijo s štirivalentnim cepivom, edini ponudnik takšnega cepiva pri nas pa je MSD.

Cena cepiva se je sicer z javnim naročilom znižala. V preteklih letih je IVZ kupoval odmerek štirivalentnega cepiva po 55 evrov. Če se želi posameznik cepiti na lastne stroške, torej če ni vključen v program brezplačnega prostovoljnega cepljenja proti HPV, pa odmerek dvovalentnega cepiva stane 108 evrov, štirivalentnega pa 133 evrov, so za STA povedali v Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.