Generalna direktorica EBU je zapisala, da je zelo zaskrbljena zaradi novic, da namerava vlada s 1. januarjem 2013 za 10 odstotkov znižati rtv-prispevek. "V imenu skupnosti javnih postaj v Evropski radiotelevizijski zvezi vas naprošam, da ponovno razmislite o tej odločitvi," je zapisala Deltenrova, ki je opozorila, da v nobeni drugi evropski državi v zadnjih letih niso znižali prispevka.

Poudarila je, da tudi Svet Evrope in institucije Evropske unije pravijo, da so neodvisne in trajnostno financirane javne postaje ključne za evropsko družbo in demokracijo.

"Razumemo, da so finančne razmere težke, vendar ekonomska kriza ne sme biti izgovor za onemogočanje poslanstva RTVS, ki mora ponujati kritično politično ter ekonomsko poročanje, zagotavljati pluralnost informacij ter programe in teme, ki zadevajo vse državljane v raznoliki družbi. Zmanjšanje prispevka za 10 odstotkov - ta številka bo še večja, ko se upošteva še inflacijo - pa bo povzročilo točno to," je po poročanju spletnega portala MMC še zapisala generalna direktorica EBU.