Če se bo vladna odločitev o 10-odstotnem znižanju rtv-prispevka uresničila, bo ob predvidenih znižanih prihodkih iz oglaševanja v prihodnjem letu Radiotelevizija Slovenija (RTVS) razpolagala s 13 milijoni evrov manj kot letos. Zaradi velike večine fiksnih stroškov, ki jih ima RTVS, se bo rezalo predvsem v programska sredstva. Teh bo predvidoma za tretjino manj kot lani, je danes programskemu svetu predstavilo vodstvo RTVS.

To pomeni, da tako radiu kot televiziji grozi ukinitev tretjine programa. Na prvem programu Radia Slovenija se ob takšnem znižanju prihodkov ukinitev obeta ukinitev Festivala šansona, Festivala ljudske glasbe in Festivala otroške glasbe Veseli tobogan ter oddaj Hotel romantika, specializiranih glasbenih oddaj, kot je na primer Stari gramofon, razvedrilno-glasbene oddaje Prizma optimizma, Radijske delavnice v okviru Programa za mlade ter zaustavitev produkcije novih pravljic za rubriko Lahko noč, otroci. Prekinili bodo tudi sodelovanje z nekaterimi strokovnjaki svetovalnega servisa.

Na Valu 202 se obeta ukinitev oddaj Težka kronika, Londomat, Telstar, Razmerja, Galerija, Zapisi iz močvirja, V soju žarometov, Gost izbira glasbo, Športnik izbira glasbo in Noetova banda. Prekiniti nameravajo tudi projekte Izštekani, Generator, Klub klubov, Interaktivni radio in mladi poslušalci.

Mali korak za vlado, velik korak nazaj za RTVS

Direktor Radia Slovenija Miha Lampreht pravi, da bo toliko manj sredstev omejilo produkcijo na področju umetniške radiofonije, realizacija radijskih iger pa bo padla pod tretjino zdajšnje produkcije. Lampreht tako opozarja, da je vladna odločitev o 10-odstotnem zmanjšanju rtv-prispevka "mali korak za vlado, a velik korak nazaj za RTVS".

Na Televiziji Slovenija pa se obeta ukinitev jutranjih poročil, oddaj Globus, Točka preloma, Mednarodna obzorja, Dosje, Slovenija v letu, Svet v letu. Ukiniti nameravajo tudi prenose državnih proslav ter informativne oddaje ob izrednih domačih in svetovnih dogodkih.

Zgolj minimalna finančna sredstva bodo zagotovljena za oddaje Tednik, Studio city, Pogledi Slovenije, ki bodo predvidoma na programu le do konca junija. Minimalna sredstva bodo tudi za oddaje Odkrito, Utrip, Zrcalo tedna, Polnočni klub, Intervju, Družinske zgodbe in Pogovor s predsednikom.

Najmanj tretjino manj programa

Kot je opozoril direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar, bodo ob takšnem rezu v prihodke slovenski gledalci dobili za najmanj tretjino manj programa in bodo ob ves igrani in dokumentarni program.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je zatrdil, da bodo sprva poskušali poiskati rezerve oz. prihranke na vseh drugih področjih, na koncu šele sledijo rezi program. Hkrati pa je opozoril, da to niso kozmetični popravki, ker so rezi v financiranje preveliki.

Med drugim je napovedal varčevanje na področju kadrov, pri čemer ob napovedanem upokojevanju ne bodo nikogar zaposlili. Racionalizacijo stroškov napoveduje tudi pri dopisniški mreži doma in v tujini, omejili pa bodo licenčne pogodbe za športne prenose, med drugim bodo poskušali odprodati ali pa prekiniti pogodbo za prenos Formule ena.