Rok za vložitev kandidatur za predsednika zdravniške zbornice se je sicer iztekel v ponedeljek, a so na zbornici še nekaj dni čakali na morebitne kandidature, ki bi prišle po pošti. Danes so na zbornici potrdili, da po pošti niso prejeli več nobene kandidature. Za predsednika zbornice se tako potegujejo trije kandidati, sicer pa mora to še uradno potrditi volilna komisija na zbornici.

Medtem pa sta se dva kandidata - Možina in Zwitter - že predstavila glavnemu odboru sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Ta je danes sporočil, da sta bila programa obeh kandidatov dobra, prepričljiva in konkretna, zato je bila odločitev, komu dati podporo, težka.

Po temeljiti razpravi se je glavni odbor z glasovanjem odločil, da podpre Andreja Možino, katerega program daje zaradi konkretnega poznavanja dosedanjega dela zbornice upanje, da bo zdravnike in zobozdravnike povezoval in da bo tudi z delom zbornice povrnjeno zaupanje v delo zdravnikov, so sporočili iz sindikata.

V Fidesu pojasnjujejo, da Živčec Kalanove niso povabili na predstavitev, ker je svoj program predstavila že spomladi pred prvimi volitvami. Takrat je glavni odbor sindikata namenil podporo Valentinu Sojarju, ki pa se tokrat ne poteguje za stolček predsednika zbornice.

Majske volitve so bile zaradi prenizke volilne udeležbe razveljavljene, ponovili jih bodo 10. oktobra. Tudi tokrat bodo potekale v skladu s trenutno veljavnim statutom zbornice, ki predvideva 50-odstotni kvorum za veljavnost volitev.