Pacient je bil na potovanju v Vojvodini, v bolnico pa je bil premeščen z hudim vnetjem možganov. Kot poročajo hrvaški mediji je sicer potrebno opraviti še nekaj preiskav, a analize prvih so pokazale, da gre najverjetneje za infekcijo z virusom Zahodnega Nila, o katerem smo že poročali tudi na Dnevniku:

V Srbiji zaradi virusa Zahodnega Nila umrli še trije ljudje

Minister Rajko Ostojić je sicer dejal, da namerava danes zvečer organizirati stražo v vseh Panonskih županijah, še posebej vzdolž Donave in Save. Virus namreč, kot smo že poročali, prenašajo komarji.

Kljub temu epidemologinja Tatjana Nemet Blažić iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo trdi, da ni nikakšnega razloga za paniko. "Ni vas treba biti strah niti ni potrebna panika. Virus se prenaša zgolj s komarji, prenos s človeka na človeka pa ni mogoč.''

Sicer je res, da se virus s komarja na človeka prenaša s točno določeno vrsto komarja, Culex. Res pa je tudi, da je te vrste na Hrvaškem polno. Sicer pa so prenašalke virusa tudi druge vrste komarjev.

Kot še dodajajo na zavodu za zdravstvo, več kot 80 odstotkov primerov infekcije mine praktično brez sindromov, v le petini primerov pa se infekcija razvije do te mere, da virus občutimo kot prehlad ali gripo. Zelo poredko se pojavi bolezen s sindromi meningoencefalitisa, vnetje možganov in ovojnice. Rizične skupine so predvsem starejše osebe in pa osebe s slabim imunskim sistemom.

Vzpostavili štab za preprečevanje epidemije virusa

Hrvaški minister za zdravje Rajko Ostojić je danes vzpostavil štab za preprečevanje epidemije virusa Zahodnega Nila v županijah ob Donavi in Savi. Odločitev je sprejel po četrtkovi novici, da so v bolnišnico v Slavonskem Brodu sprejeli moškega, za katerega sumijo, da je prvi človek na Hrvaškem, ki je zbolel za smrtonosnim virusom.

Ostojić je poudaril, da ni razloga za paniko in da so razmere pod nadzorom. Dodal je, da bodo čez sedem dni po laboratorijskih preiskavah dobili potrditev, ali je 65-letnik z območja Slavonskega Broda zbolel za virusom Zahodnega Nila.

Z virusom Zahodnega Nila ljudi in živali okužijo komarji vrste culex ali tigrasti komarji. Pri okuženih ljudeh v 80 odstotkih primerov ni simptomov bolezni, pri ostalih pa praviloma prihaja do stanja, ki je podobno gripi, pravijo hrvaški zdravniki.

Kot dodajo, so težje oblike okužb, ki lahko povzročijo vnetje možganske opne in meningitis, redke, do njih pa praviloma pride pri osebah, ki že imajo kronične bolezni ali poslabšano imunost.

Na Hrvaškem so sicer avgusta ugotovili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri konjih, in sicer na skrajnem vzhodu države, večinoma ob reki Donavi ne meji s Srbijo. Ob tem so sporočili, da okuženi konji ne morejo okužiti drugih živali ali ljudi.

Po informacijah iz Srbije naj bi sicer virus prenašali tudi navadni komarji.