Ohranjena pravica do letnega dodatka

Po noveli, ki jo bodo vložili, bi povrnili pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji vsem upravičencem, te pravice pa bi se znova uresničevale v skladu z veljavnim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, je na današnji izjavi za javnost dejala namestnica vodje poslanske skupine SD Majda Potrata.

Prav tako bi bila po noveli ohranjena pravica do letnega dodatka za upokojence, kot je veljala pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ, je pojasnila.

Besedilo novele po njenih besedah ne odstopa od besedila tiste, ki jo je državni zbor že zavrnil.

Predlog nove pokojninske reforme sicer napoveduje zakon, ki bi urejal posebne pokojnine in naj bi bil uveljavljen v letu dni. A to bi pomenilo, da bi bili vse dotlej upokojenci iz različnih skupin v neenakem položaju, je dejala poslanka.

Nespoštovanje načel pravne države

"Pri varčevalnem zakonu gre za nespoštovanje načel pravne države, saj niso vsi upokojenci obravnavani enako," je opozorila. "Vzrok, zakaj so nekateri izvzeti iz varčevanja, drugi pa ne, ni natančneje pojasnjen," je še opozorila.

Poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš je v imenu te poslanske skupine sporočila, da bodo znova sopodpisniki novele, kot so bili sopodpisniki pri noveli z enako vsebino, ki je bila julija zavrnjena v DZ.

Zakon je bil zavrnjen z vladno obljubo, predvsem DL in DeSUS, da bodo sami jeseni oziroma v septembru v parlamentarno proceduro vložili tako spremembo 143. člena omenjenega zakona, ki bo zasledoval načelo sorazmernosti in hkrati ne bo ogrožal javnih financ, je zapisala Žgajner Tavševa.

"Ker smo v poslanski skupini Pozitivne Slovenije prepričani, da gre za nedopusten in hkrati ustavno sporen poseg v že sprejete pravice posameznih kategorij upokojencev, bomo tudi tokrat prispevali svoje podpise z upanjem, da se nam bosta pridružili tudi obe koalicijski poslanski skupini," je navedla.

26.300 upokojencev junija z nižjimi pokojninami

Zaradi varčevalnega zakona je v juniju približno 26.300 upokojencev dobilo nižje pokojnine, znižanje pa je v povprečju znašalo nekaj manj kot 100 evrov. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je o znižanju pokojnin upokojencem poslal najprej obvestila, konec avgusta pa še uradne odločbe, ki jih je dobilo okoli 1000 upokojencev manj.

Zpiz je namreč v tem času že razrešil nekatere ugovore upokojencev. Število ugovorov na obvestilo o znižani pokojnini oz. pritožb na odločbo o znižani pokojnini po varčevalnem zakonu, ki so jih prejeli na Zpizu, se bliža številki 10.000, so povedali v zavodu.

Del zakona v presoji na ustavnem sodišču

Del zakona, ki se nanaša na znižanje pokojnin, je tudi v presoji na ustavnem sodišču. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je namreč vložila zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena varčevalnega zakona, ki se nanaša na znižanje pokojnin okoli 26.000 upokojencem. V zahtevi med drugim opozarja na ustavno sporen način sprejemanja zakona, kršitev načela jasnosti in določnosti predpisov ter kršitev človekovega dostojanstva. Varuhinja ustavnemu sodišču predlaga absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje. Ustavno sodišče bo njeno zahtevo predvidoma obravnavalo v četrtek.

Zakon za uravnoteženje javnih financ je določil, da se pokojnine, za katere izplačilo zagotavlja država iz proračuna in ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, že junija znižajo. Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno 8000 tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7500 pa borcev NOB.