Zaradi sprememb pogleda na odvisnost bi prenajedanje v prihodnosti lažje diagnosticirali. Majhno število ljudi z motnjami prekomernega prehranjevanja, morda okoli pol odstotka celotnega prebivalstva, ustreza pogojem vedenjske odvisnosti, verjamejo znanstveniki.

Mnogi znanstveniki menijo, da trpijo za podobnimi težavami, kot posamezniki, ki obsesivno hazardirajo ali kradejo. Omenjene motnje sodijo v kategorijo motenj nadzora vzgibov in ne med običajne odvisnosti. Z novo različico Diagnostičnega in statističnega priročnika mentalnih motenj (DSM), ki psihiatrom predpisuje diagnostična pravila, pa bi se v kategorijo vedenjskih odvisnosti lahko uvrstila tudi določena oblika prenajedanja.

V ta namen je bil ustanovljen raziskovalni projekt EuroFAST v vrednosti 6,25 milijona evrov, ki naj bi preučil dokazno gradivo in v razpravo vključil znanstvenike s sedmih držav EU.

Eden od vpletenih v razpravi je tudi profesor Julian Mercer iz Univerze v Aberdeenu, ki je opozoril: "Javnost dobiva mnoge signale, da se s hrano zasvojimo tako hitro kot z nekaterimi zlorabljenimi substancami, to pa vnaša zmedo. Bolj smiselno bi bilo, če bi prehranjevalne motnje uvrstili med vedenjske odvisnosti namesto kemičnih.“