Raziskovalci so pregledali več kot 200 raziskav o domnevnem pozitivnem vplivu ekološko pridelane prehrane na zdravje. Ugotovili so, da organska hrana ne vsebuje bistveno več hranljivih snovi, čeprav ima do 30 odstotkov manj pesticidov. Kritiki so že pozvali k novim raziskavam, to pa so označili za nepopolno, poroča britanski BBC.

Raziskava, objavljena v znanstvenem glasilu Annals of Internal Medicine, vsebuje podatke o 17 raziskavah, ki so primerjale ljudi, ki so uživali ekološko pridelano hrano, s tistimi, ki je niso, in 233 raziskav, ki so proučevale količino hranljivih snovi, bakterij, gliv in pesticidov v prehrani – med drugim sadju, zelenjavi, žitaricah, mesu, mleku in jajcih.

Nobena izmed raziskav, v katere so bili vključeni ljudje, ni trajala dlje kot dve leti, zato dolgoročnih zaključkov ni bilo možno doseči. Vsi dostopni dokazi pa so bili precej šibki in variabilni – kar so avtorji izpostavili kot normalno, saj obstaja veliko spremenljivk (različne prsti, vremenske razmere itd.).

Sadje in zelenjava so vsebovali približno enako količino vitaminov, mleko pa enako količino proteinov in maščob, čeprav so nekatere raziskave namigovale, da organsko mleko vsebuje več maščob omega 3. V ekološko pridelani hrani ni bilo več dušika, kar so raziskovalci povezali z uporabo drugačnih gnojil pri vzgajanju organskih pridelkov.

"Potrošniki izberejo ekološko pridelano hrano zaradi številnih razlogov, čeprav zadnja raziskava kaže, da takšna hrana ne vsebuje več hranljivih snovi kot navadna in nima bistvenega vpliva na zdravje. Upam, da bodo dokazi uporabni za potrošnike," je rezultate komentiral profesor Alan Dangour z londonske šole za zdravstvo. Dr. Crystal Smith-Spangler pa je pojasnila, da ljudje raje izberejo ekološko pridelano hrano tudi zaradi vpliva na živali in okolje.