Nadzorniki bodo novega predsednika predvidoma imenovali na prvi naslednji seji. AUKN je Zupančiča za člana nadzornega sveta imenovala do 10. septembra 2015, torej do izteka mandata preostalim članom nadzornega sveta. Vlada je soglasje k njegovemu imenovanju podala v četrtek.

Zupančič, univerzitetni diplomirani pravnik s pravosodnim izpitom, je menedžer z dolgoletnimi izkušnjami v slovenskih podjetjih, ki so v veliki meri poslovala v mednarodnem poslovnem okolju, so pojasnili na AUKN.

V zadnjih letih je pridobil veliko izkušenj na poslovnem in pravnem področju, veliko časa pa je delal tudi na komercialnem področju in kot direktor podjetja pri obvladovanju vseh segmentov delovanja gospodarskega subjekta, tudi transporta in logistike.

Zupančič ima vrsto izkušenj pri vodenju nadzornih svetov kot predsednik (Casino Portorož, Časopisno podjetje Delo in Kapitalska družba) kot tudi pri sanaciji podjetja, so še zapisali na AUKN.

Brank, ki je z mesta prvega nadzornika Slovenskih železnic odstopil iz osebnih razlogov, bo po petkovi razrešitvi Gregorja Veselka z mesta predsednika uprave začasno prevzel vodenje Luke Koper.

Brank, ki je bil doslej član nadzornega sveta Luke Koper, bo naloge vršilca dolžnosti predsednika uprave opravljal največ dva meseca. Na razpisu za novega prvega moža Luke Koper ne namerava kandidirati, je napovedal v petek.

AUKN je v petek podala tudi soglasje k predlaganemu dogovoru o ukrepih na področju prihodkov, izdatkov in materialnih stroškov ter na področju plač, povračil in drugih prejemkov v koncernu Slovenske železnice, ki je bil podpisan 29. maja.

Seznanila se je tudi s poročilom nadzornega sveta o preveritvi revidiranega letnega poročila in konsolidiranega letnega poročila za poslovno leto 2011, članom nadzornega sveta in poslovodstva družbe pa je za lansko poslovno leto podelila razrešnico.

Slovenske železnice so v prvih treh mesecih letošnjega leta ustvarile približno osem milijonov evrov izgube, kar je več od načrtovane 3,5-milijonske izgube.