Branku so hkrati zamrznili funkcijo v nadzornem svetu kot tudi predsedovanje kadrovski komisiji. Naloge kadrovske komisije bo začasno prevzel sam nadzorni svet, ki bo v roku 60 dni izvedel javni razpis za imenovanje predsednika uprave. Brank je ob tem že napovedal, da ne namerava kandidirati.

Zadeve je treba izpeljati korektno in jih odgovorno obdelati

Funkcijo je Brank kljub temu sprejel, ker je po njegovih besedah potrebno zadeve izpeljati korektno in "odgovorno to zadevo oddelati". V torek bosta Brank in Veselko izvedla primopredajo, takrat pa bo lahko tudi natančneje pogledal stanje.

Kot razlog za Veselkovo razrešitev je Požar navedel izgubo zaupanja nadzornikov do dosedanjega predsednika uprave. Kadrovska vprašanja so sicer bila naknadno uvrščena na dnevni red današnje seje, o ostalih za danes predvidenih točkah dnevnega reda pa nadzorniki niso razpravljali. Odločitev o razrešitvi Veselka in imenovanju Branka je bila sprejeta soglasno s sedmimi glasovi za, je še navedel prvi nadzornik Luke.

S preostalimi točkami dnevnega reda - strategija za razvoj kontejnerskega terminala, vprašanje tretjega pomola in ukrepi za obvladovanje stroškov poslovanja - bodo nadaljevali po tem, ko bo Brank pripravil zahtevana poročila.

"Družbo smo dvignili na zavidljiv nivo"

Na vprašanje, ali nadzorni svet uživa podporo resornega ministra Zvonka Černača, Požar ni želel odgovoriti, pojasnil je zgolj to, da se je z ministrom o današnji seji že pogovoril.

Veselko se z odločitvijo nadzornikov, ki sicer ni bila nepričakovana, ne strinja. Kot je poudaril, je družba v zadnjih treh letih pod njegovim vodstvom poslovala zelo dobro: "Družbo, ki je bila na vseh področjih katastrofalna, smo dvignili na zavidljiv nivo in s ponosom lahko skupaj rečemo, da je družba sanirana."

Sam sicer ne namerava kandidirati na novem razpisu za predsednika uprave, je pa že dobil nekaj drugih ponudb. Kot je še povedal Veselko, se je odločil, da v Luki ne bo ostal. Po zakonu mu sedaj pripada odpravnina v višini šestih mesečnih plač.

Brank je do leta 2009 vodil slovensko vejo družbe DHL, se pa sam zaveda, da je "magnituda" Luke veliko večja. "Jaz se zavedam, da je to zelo odgovorna naloga, ki bo terjala polni angažma. Mislim pa, da bo teh 60 dni ob podpori kolegov stvar, ki bo mislim da uspešno zaključena, in da bo v sodelovanju z nadzornim svetom izbran nov predsednik uprave," je poudaril.

Neuradne novice o razrešitvi krožile že nekaj časa

Kot je še ocenil nov vršilec dolžnosti predsednika uprave, je treba biti glede pričakovanj za tako kratek mandat realen. Tako "bi bilo zelo domišljavo misliti, da lahko v teh 30 ali 60 dneh pravzaprav ta 'tanker' drastično obrne smer in gre v druge vode".

Nadzorniki so delo Veselka na čelu Luke Koper do letošnje pomladi vseskozi branili, tudi glede načina spopadanja s stavko žerjavistov poleti 2011. V letošnjem maju so nato nadzorniki uradno zaradi nesoglasij znotraj uprave predlagali spremembo statuta družbe in uvedbo enočlanske uprave (kar bi imelo za posledico tudi odpoklic Veselka), a ta predlog na julijski skupščini ni dobil zadostne podpore lastnikov. Neuradne govorice o Veselkovi razrešitvi pa so krožile že dalj časa.