Pristava pri Stični je pomemben kraj, kajti pred 22 leti se je tam ustanovila manevrska struktura obrambnih sil Republike Slovenije, je dejal predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Slavko Kmetič. Aprila leta 1990, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) vzela orožje Teritorialni obrambi (TO), je mlada slovenska država po njegovih besedah ostala brez oborožene strukture oziroma orožja.

Takrat so v največji tajnosti na pobudo Toneta Krkoviča ustanovili posebno skupino, v kateri so bili tudi Igor Bavčar, Janez Janša in Vinko Beznik. "Skupina je začela razmišljati, kako osamosvojitev slovenske države, ki se je začela po prvih demokratičnih volitvah, na nek zaščititi z oboroženo silo," pravi Kmetič in dodaja, da je takrat nastala pobuda o organiziranju narodne zaščite.

Kot je poudaril, je bila oborožena obramba takrat pod poveljstvom JLA in Beograda, zato v tem času slovenska država na obrambo ni mogla računati. Ustvariti si je morala novo strukturo. To se je zgodilo na Pristavi, 7. septembra 1990, z ustanovitvijo formalne manevrske strukture narodne zaščite.

V spomin na ta izjemno pomemben dogodek v zgodovini slovenskega naroda, bo združenje po Kmetičevih besedah ustanovilo svojo sekcijo vojnih veteranov.

Sekcija vojnih veteranov pri VSO bo po navedbah Kmetiča posebno pozornost namenila veteranstvu in vrednotam slovenskega odpora ter zaščiti slovenske samostojnosti in državnosti, ki so vodile vse sodelujoče v zmagoviti vojni za slovensko samostojnost. Slovenske obrambne sile, člani narodne zaščite, policije in TO, so uživali enotno podporo slovenskega naroda. Vrednote enotnosti slovenskega naroda so temelj vojnega veteranstva združenja, je še dodal Kmetič.