Pavletič je za Delo povedal, da je dobil odpoved delovnega razmerja iz treh razlogov - ker naj bi poslal napačne poslovne podatke nepooblaščenim (direktorju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samu Fakinu), ker naj bi v svojih poročilih zapisal, da je v bolnišnici potreben "krizni menedžment", s čimer naj bi škodil ugledu in poslovanju bolnišnice, in ker naj bi mimo direktorjev naročil recenzijo revizorjevih ugotovitev o računovodskih poročilih.

Primorske novice pa poročajo, da je Pavletič dobil odpoved, ker je brez Derničevega soglasja poslal podatke o poslovanju bolnišnice ministrstvu za zdravje. Pavletič je sicer za omenjeni časnik povedal, da je poročilo o poslovanju poslal v vednost tudi Derniču.

Zdaj že nekdanji prvi finančnik izolske bolnišnice je za Delo pojasnil, da je Fakinu poslal poročilo, ker je sodeloval na sestanku, na katerem so obravnavali poslovanje bolnišnice in ugotavljali, da se nevarno približuje insolventnosti, zaradi česar bi bil morda smiseln izhod nekakšen kontroliran stečaj.

Tedaj je v poročilu pisalo, da je izguba 1,5 milijona evrov, pozneje pa so ob upoštevanju dinamike prihodkov in odhodkov izračunali, da izguba ob polletju znaša 1,24 milijona evrov.

Pavletič je tudi povedal, da je vodstvo bolnišnice nasprotovalo njegovim ugotovitvam, da obvladuje likvidnostni položaj samo na račun investicije v energetsko sanacijo, od koder preliva denar za plače in druge obveznosti. Toda že po poravnavi zadnjih računov izvajalcem energetske sanacije bo bolnišnična blagajna popolnoma prazna in tedaj zavodu grozi popolna finančna blokada, je dejal Pavletič za Delo.

Tožbe zaradi prekinjenega delovnega razmerja še ni vložil, a po poročanju Primorskih novic namerava to storiti, če se zadeva ne bo razpletla skladno s predpisi.

Dernič je za Delo povedal, da zavod ni dolžan pojasnjevati razlogov, zakaj se je odločil odpustiti Pavletiča. Glede očitkov o negospodarnem ravnanju in poslovanju pa je dejal, da je svet zavoda do zdaj potrdil vsa poročila o poslovanju in s tem soglašal z vodenjem zavoda. Nekateri člani sveta zavoda so za Delo potrdili, da so bili s finančnimi poročili in podatki večkrat zapleti in da s predstavljenim niso bili niso bili zadovoljni.

Minister Gantar pa je za Primorske novice povedal, da je nedopustno, če je vzrok odpovedi Pavletiču res posredovanje podatkov ministrstvu. "Kot ustanovitelji smo dolžni sproti dobivati vsa poslovna poročila, ki morajo biti verodostojna," je dejal.