Španijo je letos poleti obiskalo 3,3 odstotka več turistov kot lani, za njo sledi Slovenija z 2,9 odstotka večjim turističnim obiskom in Ciper z 2,8 odstotka. "Letošnji rezultati so zelo dobri, zavedati pa se moramo, da bomo brez novih investicij in kapacitet v naslednjih letih težko nadaljevali s takim tempom," je povedal hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić. Dodal je, da je to po zadnjih podatkih ena najboljših turističnih sezon v zgodovini Hrvaške.

Upad turističnih obiskov pa je prizadel nekatere turistične velesile, poroča Index. Najmočnejši padec obiska v primerjavi z lanskim letom tako beleži Italija, saj jo je obiskalo kar 20 odstotkov manj turistov kot lani. Sledi Grčija z 4,6-odstotnim, Turčija z 1,9-odstotnim in Francija z 1,6-odstotnim padcem števila turistov.

Slovenski turisti ustvarili 6,6 milijona nočitev

Hrvaško je od začetka leta do konca avgusta obiskalo 991.000 slovenskih turistov, ki so ustvarili 6,6 milijona nočitev. Gre za 2,4 odstotka ali 24.000 turistov manj kot v enakem obdobju lani, so danes potrdili na hrvaškem ministrstvu za turizem. Slovenski turisti pa so ustvarili za 0,1 odstotka ali 3000 nočitev več.

Ostojić je poudaril, da je slovenski trg zelo pomemben za hrvaški turizem, ter izrazil prepričanje, da bodo pozitivne rezultate slovenskih turistov obdržali tudi dolgoročno.

Največ nočitev pričakovano ustvarili Nemci

Največ nočitev so pričakovano ustvarili turisti iz Nemčije. Do septembra je bilo na Hrvaškem slabih 1,5 milijona nemških turistov ali 11 odstotkov več kot lani, zabeležili pa so 11,8 milijona nočitev ali 13 odstotkov več kot lani. Slovenski turisti so drugi v obeh kategorijah, sledijo pa Avstrijci, Italijani, Čehi, Poljaki in ostali.