"ECB je jasno povedala, da bo prihodnost evra v veliki meri določalo politično delovanje in da je pogojevanje zelo pomemben vidik," je Merklova ocenila po srečanju z avstrijskim kolegom Wernerjem Faymannom. "Odgovornost in nadzor ali pomoč in nadzor ter pogoji bodo vedno šli z roko v roki," je poudarila.

Merklova je menila, da imajo politični voditelji evropskih držav dolžnost rešiti politični del težav. "ECB pa igra svojo vlogo znotraj lastnih pristojnosti," je še pojasnila.

Nemška kanclerka se je dotaknila tudi teme Grčije, v katero naj bi prav danes prispeli strokovnjaki trojke - Evropske komisije, ECB in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bodo opravili pregled izvajanja njenega varčevalnega in reformnega programa. Merklova vztraja, da morajo Atene izpolniti svoje dolžnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Grčijo smo spodbudili, naj izpolni svoje dolžnosti, čim prej, tem bolje. Program velja," je bila neomajna Merklova. Je pa dodala, da Grčije ni primerno soditi, dokler trojka ne poda svoje ocene. Faymann je bil sicer do Grkov veliko bolj milosten in je zagovarjal stališče, da se državi za izvedbo varčevalnih ukrepov odobri dodaten čas.

Grčija mora v zameno za izplačilo nove tranše posojila iz drugega rešilnega paketa najti okoli 11,5 milijarde evrov dodatnih prihrankov. Premier Antonis Samaras si želi, da bi se rok za izvedbo teh ukrepov iz sedanjih dveh let podaljšal na štiri, takšni možnosti pa najbolj glasno nasprotuje prav Nemčija.

Po odločitvi ECB: pritisk trgov na države se zmanjšuje, Španija pod šest odstotkov

Odločitev ECB, da po potrebi in pod strogimi pogoji neomejeno odkupuje državne obveznice ranljivih članic območja evra, še naprej zmanjšuje pritisk trgov na državne obveznice ranljivih članic območja z evrom. Donos do dospelosti španske 10-letne obveznice se je prvič po maju spustil pod mejo šestih odstotkov. Slovenija je pri 6,5 odstotka.

Okoli poldne se donos do dospelosti španskih državnih obveznic z rokom dospetja 10 let na elektronski borzi MTS giblje pri 5,74 odstotka, kar je 0,47 odstotne točke pod četrtkovo zaključno vrednostjo. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP se je zahtevana donosnost na omenjene španske obveznice pod mejo šestih odstotkov spustila prvič od maja.

Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice je medtem pri 6,53 odstotka oz. 0,24 odstotne točke pod končno vrednostjo predhodnega dne. Slovenske obveznice so bile v zadnjih dneh blizu ali nad mejo sedmih odstotkov, ki državi na daljši rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

Zmanjšal se je tudi pritisk na Italijo, in sicer se je zahtevana donosnost za njene 10-letne dolžniške papirje spustila za 0,34 odstotne točke na 5,10 odstotka.

Svet Evropske centralne banke (ECB) se je v četrtek odločil, da bo banka začela pod strogimi pogoji v neomejenem obsegu kupovati obveznice ranljivih držav z evrom. To je vneslo optimizem na finančne trge.

Ministrstvo za finance pozdravlja odločitev ECB

Ministrstvo za finance pozdravlja odločitev ECB o neomejenem odkupu državnih obveznic v primeru potrebe in pod strogimi pogoji. Na ministrstvu so izrazili prepričanje, da bo ta odločitev skupaj z drugimi ukrepi ekonomske politike na ravni EU in v posameznih državah članicah pripomogla k stabilizaciji razmer v območju evra.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je v četrtek določil podrobnosti posega na trgu državnih obveznic.

Nujni pogoj za ukrepanje ECB bo, da se države v težavah najprej obrnejo na mehanizem za stabilnost evra, ki bi v zameno za izpolnjevanje pogojev odkupoval njihove obveznice na primarnem trgu, torej neposredno od držav. ECB bo namreč ukrepala na sekundarnem trgu.

Pomoč s strani začasnega oziroma pozneje stalnega mehanizma za stabilnost evra bo vezana bodisi na poln program varčevalnih in reformnih ukrepov po zgledu Grčije, Irske ali Portugalske ali na okrepljeno pogojevanje za članice, ki so že izvedle številne reforme in javnofinančne ukrepe.

Po besedah predsednika ECB Maria Draghija bo šlo v vsakem primeru za strogo pogojevanje. ECB si bo prizadevala tudi za sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pri oblikovanju pogojev in nadzorovanju njihovega izpolnjevanja. V IMF so že izrazili pripravljenost na sodelovanje.

ECB se bo za nakupe odločala, če se bo pokazala potreba in le dokler bodo države izpolnjevale pogoje. O začetku, trajanju in podrobnostih ukrepanja bo vsakokrat odločal svet ECB. Količinske omejitve pri nakupovanju obveznic ne bo, ECB pa bo nakupovala obveznice z zapadlostjo od enega do treh let.

Schäuble v ukrepanju ECB ne vidi financiranja držav

Odločitev ECB, da po potrebi in pod strogimi pogoji v vnaprej neomejenem obsegu odkupuje državne obveznice ranljivih članic območja evra, po prepričanju nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja ni začetek financiranja držav s strani centralne banke.

"Ne gre za začetek monetarnega financiranja državnega dolga," je novinarjem v Stockholmu dejal Schäuble in pri tem pripomnil, da je kritično pisanje nemških medijev pred četrtkovo sejo sveta ECB zaznamovala "velika živčnost".

Ob tem je po poročanju tujih tiskovnih agencij spomnil na neodvisnost ECB in da kot finančni minister "nikoli ne komentiraš odločitev ECB". Že v četrtek pa je menil, da odkupovanje državnih obveznic ne bi smela biti dolgoročna naloga osrednje denarne ustanove območja evra.

"Imamo neodvisno ECB in zaupamo tej centralni banki. Če ECB postane orodje v rokah politike, potem smo izgubili bitko," je bil jasen nemški finančni minister. Ob tem je pojasnil, da je mandat ECB jasno omejen na vodenje denarne politike in da v Frankfurtu "zelo dobro vedo, kaj morajo narediti".