"Za Lancea je doping nekaj samoumevnega, življenjsko dejstvo, kot denimo kisik ali gravitacija," je Armstronga "namočil" nekdanji ameriški kolesar Hamilton, ki je zaradi dopinških zlorab izgubil olimpijsko zlato kolajno iz leta 2004. Hamilton je soavtor v sredo izdane knjige "In The Secret Race: Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups and Winning at All Costs", v kateri je kup obtožb na račun Armstronga.

"Michele Ferrari je Lanceu svetoval, naj spi v višinskem šotoru in naj si Edgarja, skrivno ime za EPO, vnaša intravenozno, do 800 enot na noč. Tako bi stopnja hematokrita ostala visoka, novi test odkrivanja EPA pa nenevaren. Načrt je deloval, vse do dirke v Švici, ko je bil Lance pozitiven. Dejal mi je, da naj si ne delam skrbi. Imeli bomo sestanek z njimi, za vse je poskrbljeno," je eno od pikrih razkritij Hamiltona, ki priznava, da sta z Armstrongom redno uživala EPO, Armstrong ga je hranil kar doma v hladilniku.

Hamilton je bil Armstrongov pomočnik na poti do prvih treh skupnih zmag na treh dirkah po Franciji (1999, 2000 in 2001).