Nove sildenafil orodisperzibilne tablete lahko uporabniku predpiše zdravnik in se z njim dogovori o načinu jemanja. Tableta sicer začne učinkovati v 30 minutah do ene ure po zaužitju, učinkovine pa delujejo znotraj osmih ur, a samo v primeru, da je moški spolno stimuliran, je na današnji novinarski konferenci družbe Krka povedal urolog na Kliničnem oddelku za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Bojan Štrus.

Opozoril je, da uporabniki ne smejo vzeti več kot ene tablete na dan, pri moških, ki tovrstnih težav nimajo, pa tableta ne bo učinkovala.

Direktorica Regije Slovenija iz Krke Mojca Prah Klemenčič je na novinarski konferenci poudarila, da so nove orodisperzibilne tablete lažje za uporabo, ker jih uporabniki lahko zaužijejo brez tekočine. Po njenih besedah so še posebej primerne za tiste uporabnike, ki imajo probleme pri požiranju.

Novo zdravilo se sme izdajati le na zdravniški recept. V paketu je sicer osem 50-miligramskih tablet, cena za paket pa znaša 23,4 evra, je povedala Prah Klemenčičeva.

Po besedah Štrusa, je večina moških z erektilno disfunkcijo starejša od 65 let. Sicer pa je motnja lahko prisotna tudi v zgodnji mladosti. "Mladih ni veliko, tisti, ki so, pa imajo zelo hude težave," je dejal Štrus. Dodal je, da jih je v zadnjih desetih letih vedno več.

Erektilna motnja je po njegovih besedah lahko psihogeno pogojena, rezultati zadnjih študij pa so pokazali, da je v več kot 80 odstotkih tudi organski vzrok. "Moškemu je treba verjeti, da ima te težave, predvsem pa si mora to priznati sam," je poudaril.

Pojasnil je, da je pri mladih moških najpogostejši vzrok prirojen prevelik venski odtok krvi iz področja predela penisa nazaj v sistemski krvni obtok. Pri starejših moških pa na erektilno motnjo pogosto vplivajo bolezni, kot so povišanje krvnih maščob, sladkorna bolezen ali povišan krvni tlak.

Specialist psihiatrije, zaposlen pri Pacientu, Klemen Rebolj je na novinarski konferenci predstavil pozitivne učinke spolne aktivnosti. Po njegovih besedah se med orgazmom med drugim sprošča hormon oksitocin, ki je potreben za globoko spanje, obenem pa oksitocin povzroča navezanost. Po Reboljevih besedah se partnerja bolj zbližata in povežeta.