Različne vrste sladkorja sestavljajo ogljikovi hidrati, njegova energijska vrednost pa je 4 kilokalorije na gram. Pri maltodekstrinih (dekstroza) je energijska vrednost okoli 2 kilokaloriji na gram, ker jih človeško telo težje prebavi.

Zveza potrošnikov Slovenije je med prvake po količini sladkorja umestila kečup (Lomee, mild), ki vsebuje kar 26,8 gramov sladkorja v 100 gramih. To je več sladkorja kot v sladoledu, so dodali na ZPS.

Če bi potrošniki prebrali, kaj vse je vsebovano v izdelku, ki so ga ravnokar kupili, bi ugotovili, da je sladkor (dekstroza) tudi v kmečki salami, piščančji hrenovki z ovojem, krompirjevem čipsu z okusom paprike (0,8 gramov sladkorja v 100 gramih), flipsih iz koruze in arašidov (2 grama sladkorja v 100 gramih). Sladkor vsebujejo tudi kuhan grah v konzervi, delikatesne kumarice, mesni ragu bolognese, paradižnikov kečup, omaka z zelenjavo in delikatesni namaz z zelenjavo (5,1 grama sladkorja v 100 gramih).

Več si lahko preberete na spletni strani ZPS.