Marsikdo bo rekel, da so slive in češplje eno in isto, ampak ne mešajmo vendar jabolk in hrušk. Resda so sorte sorodne, pa vendarle se zelo razlikujejo. Domača češplja je menda slovenska avtohtona sorta, drobnejša, slastnejša in modrejša od sliv. Slednje so bolj okrogle in svetlejše, lahko celo rumene in s svetlo notranjostjo, od katere se koščica zlahka loči. Češplje pa so vselej drobne, temno modre, močnega okusa in z zlato rumeno sredico, od katere koščica ne odstopi tako zlahka. Dozorijo šele sredi septembra. Vesten gospodinjec iz njih skuha imeniten češpljevec (kompot), gospodarica pa še imenitnejši češpljevec (žganje). Slednji je podoben slivovki, le da je bolj aromatičen in zato tudi bolj cenjen. Kako natančno je nastalo ime češplja, si strokovnjaki niso edini, saj ni povsem jasno, ali se po naših češpljah imenujejo nemške Zwetschge, poljske szwiestke in češke švestke ali obratno. Znano je le, da so nas v šoli vztrajno učili, da se tudi češplji reče sliva, kakor ta sadež imenujejo po vsej nekdanji skupni domovini. Najbrž zato, ker se je sliva v 16. stoletju obdržala v govoru Ljubljane, kjer so na veliko prekupčevali s slivami iz južnoslovanskih dežel. V Brdih, Brkinih in še kje se je do druge svetovne vojne ohranila kultura lupljenja češpelj. S posebnimi ukrivljenimi noži piconi so jih najbolj spretne luparke vsak dan olupile tudi do 120 kilogramov. Olupljene so posušile in jih za lepo ceno prodajale po vsem svetu.

Češpljev štrudelj z orehi

Potrebujemo 1 zavitek vlečenega testa (še bolje, če slednjega pripravimo sami), 600 g češpelj, 80 g rjavega trsnega sladkorja, sladkor v prahu, 4 žlice mletih orehov, 4 žlice drobtin, 6 žlic stopljenega masla, 2 žlici češpljevca ali slivovke, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1/2 žličke cimeta.

Češplje očistimo, razpolovimo in razkoščičimo, polovice pa še enkrat razpolovimo in stresemo v skledo. Potresemo jih s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in cimetom, pokapljamo s češpljevcem ali slivovko ter premešamo. Pekač obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Medtem tri liste testa pokapljamo z delom stopljenega masla, potresemo z orehi in drobtinami, na vse skupaj pa stresemo slive. Testo zvijemo v zvitke in jih položimo v obložen pekač in premažemo s preostalim stopljenim maslom. Pekač za 35 do 40 minut porinemo v segreto pečico, da se zlato rumeno zapeče. Ko se češpljev štrudelj nekoliko ohladi, ga narežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. Morda ne bo odveč priložena kepica dobrega vaniljevega sladoleda. Ali šilce češpljevca.