Kot so danes sporočili iz OZS, je zbornica na podlagi Krajnikove zahteve za nepreklicno razrešitev s funkcije generalnega sekretarja OZS z njim sklenila sporazum o prenehanju te funkcije.

Na OZS še pravijo, da bo predvidoma na naslednji skupščini OZS na dnevnem redu tudi točka o seznanitvi s prenehanjem funkcije Dušana Krajnika na mestu generalnega sekretarja.

Kot v današnji izdaji piše časnik Delo, bi lahko bil vzrok za Krajnikov odhod prenagljen referendum med člani OZS, na katerem ti niso podprli sedanjega obveznega članstva. OZS je namreč aprila med svojimi člani izvedla posvetovalni referendum, na katerem se je 69,3 odstotka sodelujočih izreklo za prostovoljno članstvo, 30,7 odstotka pa za obvezno članstvo. Udeležba je bila 18,16-odstotna.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je nato pripravilo predlog novele obrtnega zakona, ki predvideva ukinitev obveznega članstva, med cilji pa so še poenostavitev poslovnega okolja, večje možnosti pri iskanju dela in zaposlovanja ter večja konkurenčnost obrtnikov.

V OZS so predlog ocenili za neustreznega. Nasprotujejo, da bi se sprememba v prostovoljno članstvo uveljavila brez prehodnega obdobja in se zavzemajo za vsaj enoletno prehodno obdobje, tako da bi se nov sistem uveljavil z letom 2014.

Krajnik je bil za generalnega sekretarja OZS imenovan 30. septembra 2010. Na OZS je prišel 1. oktobra 2004, ko je nastopil mesto pomočnika generalnega sekretarja OZS za gospodarski sistem in politiko. Pred službovanjem v OZS je bil med drugim direktor enote Deželne banke Slovenije na Gorenjskem. Je eden od ustanovnih članov Ustanove za humanitarno pomoč članom OZS v primeru elementarnih nesreč, bil pa je tudi vodja vladne pogajalske skupine za socialni sporazum za obdobje 2007-2009.