Podjetje želi večji del sredstev pridobiti prek resničnostne oddaje, ki bi spremljala izbor prvih kolonistov in prvo leto njihovega bivanja na rdečem planetu, od koder se kolonisti ne bodo vračali. Pridobitev prvih sponzorskih sredstev pa bo podjetju, ki se zadnjih 18 mesecev financira samostojno, pomagala narediti naslednji korak.

"Malo manj kot pred letom dni smo se odpravili na to pot s pozivom strokovnjakom v industriji, naj sodelujejo v naših drznih sanjah. Danes smo se premaknili s tehničnega načrta v prvo stopnjo financiranja, s čimer so naše sanje dobile temelj v realnosti,“ je povedal ustanovitelj in predsednik Mars One Bas Lansdorp.

Med prvimi sponzorji so nizozemski ponudnik spletnega gostovanja Byte Internet, nizozemska odvetniška pisarna VBC Notarissen, nizozemsko svetovalno podjetje MeetIn, neodvisna nizozemska spletna postaja New-Energy.tv, ki se osredotoča na energijo in klimo, ter avstralsko podjetje za optimizacijo iskalnikov Dejan SEO.

Kot smo že pisali, Mars One namerava na rdeči planet med letoma 2016 in 2020 poslati več robotskih misij, ki bodo na Marsu zgradile tabor. Prvi štirje astronavti naj bi prišli leta 2023, vsake dve leti pa bi stalna kolonija dobivala dodatne prebivalce. Načrtov za vrnitev astronavtov na Zemljo ni.

Cena izgradnje tabor in prihoda prvih štirih astronavtov naj bi znašala okoli šest milijard dolarjev. Resničnostna oddaja po vzoru Velikega brata naj bi se začela že leta 2013, ko bo Mars One pričel z izborom 40-člansko skupino astronavtov.

Podrobnejši opis projekta lahko preberete tu.