Oliveira je osvojil zlato z 21,45 sekunde in je pred polnim stadionom s 80.000 gledalci v zaključku za sedem stotink sekunde ugnal Pistoriusa, ki je doživel prvi poraz v tej konkurenci na 200 m. Južnoafričan je nato Brazilca obtožil, da je tekel z daljšimi protezami, kot je dovoljeno, čeprav je sam bil dolgoletno bitko, preden so mu letos dovolili nastopiti s karbonskimi protezami med zdravimi na letošnjih olimpijskih igrah, kjer je nastopil v polfinalu na 400 m in v finalu na 4 x 400 m.

"Imamo pravila, kako dolge so lahko proteze, kar je odvisno od višine in gibalne sile tekmovalca. Vse tekmovalce smo pred nastopom izmerili in vsem je bil nastop dovoljen, ker so pripomoči ustrezali pravilom," je bil jasen Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) v sporočilu za javnost.

"Pravila dovoljujejo atletom, da zrastejo v višave"

"IPC ima pravila, ki pa dovoljujejo, da lahko atleti 'zrastejo' v neverjetne višave in imajo neverjetno dolge korake. To ni bila poštena tekma in čeprav sem dal vse od sebe, sem bil prvič poražen na 200 m. Že pred igrami smo opozarjali IPC na ta pravila, vendar smo naleteli na gluha ušesa," je čustveno med drugim pojasnjeval Pistorius, ki lahko, tako kot pred štirimi leti v Pekingu, še vedno osvoji tri zlate medalje, saj ga čakajo je teki v štafeti 4 x 100 m ter na 100 in 400 m.

"Pistorius je velik atlet, naš velik vzornik, in poslušati take kritike je zame veliko razočaranje. Ne vem sicer, na koga je usmeril svoj prst, vendar gotovo nima vzroka, da bi ga name," je bil razočaran Oliveira. Craig Spence, ki je bil kot tiskovni predstavnik IPC eden izmed trojice paraolimpijskega gibanja, ki se je sestala s Pistoriusom po tekmi, je dejal: "Z njim se bomo še enkrat srečali, ko bodo čustva nekoliko bolj ohlajena. Ima svoje pomisleke, ki jih želi izraziti, in poslušali ga bomo," je dejal Spence.

Pistorius se je že opravičil

Pistorius pa se je danes že opravičil za včerajšnje izjave, ko je takoj po nastopu dejal, da "to ni bila poštena tekma".

"Nikoli nisem želel zmanjšati teže in pozornosti, ki jo morajo imeti zmagovalci tekmovanj. Zato se opravičujem zaradi napačnega časa, ki sem ga uporabil za komentarje takoj po sinočnji tekmi. Še vedno sem prepričan, da problemi obstajajo, in jih bomo reševali v pogovorih z IPC. Napačno pa je, da sem svoje pomisleke izrazil takoj, ko sem stopil iz tekaške steze. To je bil trenutek slavja Alana (Oliveire), ki mu ob tej priložnosti ponovno izrekam vse priznanje za dosežek," je v sporočilu za javnost zapisal Pistorius.