Zmagovalec je končal s 705,5 kroga, Tiršek in Johnson sta jih zbrala 704,7. V dodatnem strelu je nato slovenski strelec dosegel 10,8 kroga, novozelandski pa 10,3 in srebrna medalja je pristala v Tirškovih rokah. V finalu je imel slovenski strelec sicer peto izhodišče s 599 krogi (trije so jih v predtekmovanju zadeli 600), bil vmes že na tretjem, pa padel na četrto, se v deveti seriji spet prebil na tretje in ga v razburljivem zaključku še oplemenitil.

Uspeh slovenskega strelca je še večji, ker je nastopil s sposojeno oziroma na novo sestavljeno puško. Njegova je namreč po sobotni tekmi v ležečem položaju odpovedala, tako da so morali v slovenski ekipi na hitro sestaviti novo z deli Tirškove in tiste sotekmovalca v ekipi Franca Pinterja, imeli pa so zelo malo časa za nastavitve.

"Ne vem, kako bi opisal vse, kar se je tu dogajalo. Tu sem imel odlične tekme v predtekmovanju, streljal sem najbolje v življenju na treningih. A na prvi tekmi v disciplini R5 leže, v kateri sem dosegel svetovni rekord maja v Turčiji, se mi je puška popolnoma razsula in odpovedala. Naredil sem katastrofalen rezultat za svoje sposobnosti. Nato smo iz puške Pinterja in moje sestavili novo, ki pa ni bila optimalna. A sem zaupal v svoje sposobnosti. Potrudil sem se, imel sem veliko težav, a sem izvlekel vrhunski rezultat. V finalu pa sem pokazal samodisciplino in uspeh je tu," je o naporni poti do medalje dejal Tiršek.

"Zadnji strel mi je vrhunsko uspel. Zaupal sem si in uspelo mi je. V dodatnem strelu pa sem prav tako zadel 10,8. Ko sem vedel, da imam medaljo, so me oblile solze. A sem se že čez deset sekund spet zbral in se osredotočil na boj za srebro," je še dejal Tiršek, ki se je za pomoč zahvalil tudi Pinterju. "S skupnimi močmi sva osvojila medaljo in to bova tudi primerno proslavila, a bomo o tem poročali kdaj drugič ..." je o tej temi dejal nasmejani strelec iz Gornjega Grada.

Z današnjo medaljo je 37-letni Tiršek, ki je na igrah nastopil prvič, nadaljeval niz uspehov slovenskih strelcev. Ti so, doslej vedno po zaslugi izkušenega veterana Pinterja, na zadnjih štirih igrah vselej osvajali medalje (tri srebrne in bronasto), niz se je začel v Atlanti 1996, zdaj pa je dolg že pet paraolimpijskih iger.

V tej disciplini je v predtekmovanju nastopil še Damjan Pavlin in končal na 17. mestu.

Tiršku čestital tudi državni vrh

Predsednik državnega zbora Gregor Virant, predsednik vlade Janez Janša in predsednik države Danilo Türk so čestitali dobitniku paraolimpijske srebrne medalje Frančku Gorazdu Tiršku in vodstvu reprezentance ob osvojitvi jubilejne 50. slovenske paraolimpijske medalje.

"Po vašem letošnjem svetovnem rekordu je današnji uspeh v streljanju z zračno puško na 10 m stoje potrditev odlične pripravljenosti in vztrajnosti za dosego vrhunskega rezultata. Ponosni smo na vas in se skupaj z vami veselimo tega dosežka," je Virant v imenu državnega zbora in v osebnem imenu med drugim zapisal v čestitki.

Predsednik vlade je v čestitki zapisal, da je paraolimpijski športnik Franček Gorazd Tiršek s svojim današnjim nastopom dokazal, da se v sledenju svojega cilja nikoli ne sme odnehati in da se lahko z močno vero in zaupanjem vase poseže po vrhunskih rezultatih. Predsednik vlade je še navedel, da so skupaj z ekipo ob današnjem finalu pokazali tudi, kaj pomeni pravi športni duh in kolegialnost, s čimer so osvojeni srebrni medalji dali še dodaten izjemen pečat. Navedel je še, da je Slovenija ob današnjem dosežku izjemno ponosna nanj.

"Z velikim veseljem sem sprejel vest, da ste na paraolimpijskih igrah v Londonu z zračno puško stoje v kategoriji 2 osvojili srebrno medaljo. Kljub težavam s puško ste s samodisciplino in zaupanjem v svoje sposobnosti uspeli doseči vrhunski rezultat. Razveselili ste vse športne navdušence in navijače v Sloveniji. Čestitam vam in vsem, ki z vami delijo vašo športno pot, ter vam želim še mnogo uspehov v prihodnje," je v čestitki zapisal predsednik Türk.