Predsednik republike Danilo Türk je v video nagovoru pred začetkom novega šolskega leta šolarjem namenil nekaj vzpodbudnih besed. Poudaril je, da jim šola ne bo dala samo znanja, pač pa jih bo tudi naučila o pomenu spoštovanja narave in ljudi.

Notranji minister Vinko Gorenak in boksar Dejan Zavec bosta obiskala prvošolce v Rogaški Slatini in Zrečah ter jih pospremila na poti v šolo. Gorenak bo, kot so sporočili z ministrstva, obenem vse udeležence v prometu opozarjal, naj bodo strpni in zgled mlajšim.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa bo skupaj z ravnateljico šole Ano Kuhar Režek v šolo pospremil šolarje OŠ Koseze in tako opozoril na potrebno varnost naših najmlajših.

Minister Turk prvošolcem zaželel uspešno šolsko leto

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ob otvoritvi nove telovadnice in drugih prostorov Waldorfske šole dejal, da je splošno dostopno šolstvo velika civilizacijska pridobitev, ki je omogočila vsem dostop do šole in izobrazbe. Vsem otrokom, posebej prvošolcem je zaželel prijeten in sproščen dan ter uspešno šolsko leto.

Ob tem je minister Turk izpostavil še zlasti nekatere značilnosti, kot so prijateljstvo, radovednost, ustvarjalnost, ki jih Waldorfska šola svojimi programi še dodatno potencira. Opozoril je na potrebo, da imajo starši izbiro med različnimi šolami, da lahko svojim otrokom zagotovijo tisto obliko pouka, ki se jim zdi najpomembnejša.

Pohvalno je ocenil zavzetost ljubljanske mestne občine, ki jo je na današnji slovesnosti zastopal župan Zoran Janković, da skupaj z javnimi šolami zagotavlja ustrezno infrastrukturo tudi za omenjeno šolo. Ob koncu je minister še poudaril pomen arhitekturne rešitve novega poslopja, ki z zunanjo podobo in tudi z materiali (veliko lesa) simbolizira mehki pristop k pouku, ki je značilen za Waldorfsko šolo.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je dejal, da je za Ljubljano in vso Slovenijo poseben dan, ker so se nove ideje v 20 letih, odkar deluje šola, danes udejanjile. Župan zdaj ob sodelovanju z vlado računa tudi na dodatne pridobitve, kot na primer na stavbo pred šolo v ulici Stare pravde, kjer je bila nekoč otroška bolnišnica, da bi tam morda nastal nov vrtec.

Vsem otrokom je zaželel varno pot v šolo, kot tudi da vzpostavijo prijateljstva s sošolci in da se dobro učijo.

Černač ob prvem šolskem dnevu opominja udeležence v prometu na odgovornost

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač je v svoji poslanici ob začetku šolskega leta spomnil vse udeležence v prometu na odgovornost, da otroke in mladostnike na cestah spremljajo z vso pozornostjo. Po njegovih besedah smo jim namreč dolžni zagotoviti, da se bodo na cesti počutili varno in da jim bomo pri svojih ravnanjih za vzgled.

Učencem in dijakom je minister ob začetku šolskega leta želel vesel in doživet prvi šolski dan ter varno in uspešno šolsko leto. In ker želijo želijo doseči, da bo pot do šole in nazaj proti domu varna, Černač poudarja, da z začetkom novega šolskega leta na področju prometa spreminjajo dva zakona.

Z novelo zakona o pravilih cestnega prometa ne spreminjajo vsebin, ki zagotavljajo varen in nemoten potek prometa, poudarja minister. Za vse hude kršitve prometnih pravil namreč ostajajo globe in stranske sankcije enake. Se pa globe za manjše kršitve prometnih pravil prilagajajo globam v sosednjih državah.

S spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu pa starši s subvencionirano vozovnico prihranijo velik del visokih stroškov za prevoz, pravi Černač v svoji poslanici. S tem se po njegovih besedah uveljavlja nov sistem subvencioniranja mesečnih vozovnic za dijake in študente, ki zagotavlja večjo dostopnost do izobraževanja in spodbuja uporabo javnega potniškega prometa.

Spremembe zakona zagotavljajo dijakom in študentom možnost nakupa mesečne vozovnice za ceno 20, 30 in. 50 evrov ali mesečne vozovnice za 10 voženj za ceno 15 evrov. Ta enoten sistem mesečnih vozovnic za dijake in študente pa predstavlja prvi korak k uvedbi integrirane vozovnice v javnem potniškem prometu, še poudarja Černač.

Goršek ob novem šolskem letu opozoril na prometno varnost šolarjev

Generalni direktor policije Janko Goršek je ob današnjem začetku novega šolskega leta na Osnovni šoli Center v Novem mestu nagovoril tamkajšnje šolarje in jih pospremil na varno pot. Pozornost, ki se jo ob prvem šolskem dnevu v prometu namenjena šolarjem, bi morala ostati taka vsak dan in vse leto, je ob tem opozoril.

Goršek, ki je novomeške šolarje obiskal v spremstvu športnika Luke Špike, ki je zaposlen v policiji, je hkrati pozval k strpnosti in pozornosti do vseh udeležencev v prometu. Vsak od odraslih udeležencev v prometu se mora tudi zavedati, da je vedno slab ali pa dober vzgled otrokom, je dodal.

Čeprav nekateri vozniki po prvih šolskih dneh in po okrepljeni policijski dejavnosti na cestah ob šolah pozabijo na to, Goršek verjame in upa, da je vsako leto več udeležencev v prometu, ki se zavedajo, da so "otroci največje zlato".

Vsak udeleženec v prometu mora vedeti tudi, da je varnost v prometu stvar vseh, je nadaljeval Goršek in pozval k solidarnosti, ki pa se ne sme odražati zgolj v prometu, temveč povsod, kadarkoli in kjerkoli.

Goršek je za STA tudi povedal, da odločitev glede njegovega nadaljnjega dela na policiji - na mestu generalnega direktorja policije bo namreč le še do konca meseca - še ni sprejeta.

Dodal pa je, da bo na novem delovnem mestu zagotovo pogrešal naloge, kot je bila današnja. Spremljanje otrok in delo z njimi so bili "najlepši trenutki pri policijskem delu", je še pojasnil.

Po besedah Luke Špika pa je prvi šolski dan za šolarje, ki jih je takrat treba opozoriti na obnašanje in pravila v prometu, izrednega pomena. Gre tudi za vzgled, ki so ga novomeškim šolarjem skušali dati s skupnim sprehodom ob bližnji cesti in z njenim prečkanjem.

Predvsem bi morali v prometu starejši vedno pomagati mlajšim in jih pravilno usmerjati, vozniki pa bi morali na cestah ob šolah spoštovati omejitve hitrosti, je še povedal Špik.