Župan Londona Boris Johnson je pred dnevi zatrdil, da je mesto pripravljeno na začetek “invalidom najbolj prijaznih iger do sedaj“. V ta namen so denimo poskrbeli, da vsak od 2200 mestnih avtobusov omogoča lahek vstop in izstop invalidom, nič kaj dosti drugačna pa ni situacija niti pri 22 tisočih taksijih. Tudi v času paraolimpijskih iger (od 29. avgusta do 9. septembra) Britanci ničesar ne prepuščajo naključju, zato bo v okolici prizorišč poskrbljeno za visoko stopnjo varnosti, na pomoč bo tudi tokat priskočila vojska.

Slovensko zastavo na odprtju iger je nosila Mateja Pintar

Otvoritveno slovesnost, ki so jo prireditelji poimenovali Razsvetljenje, si je včeraj na razprodanem olimpijskem stadionu v Londonu v živo ogledalo 80 tisoč gledalcev, med njimi so bili člani kraljeve družine, tudi kraljica Elizabeta II. Na prireditvi, ki jo je z besedami odprl znani britanski fizik in astronom Stephen Hawking, je sodelovalo več kot 3000 prostovoljcev, na njej pa so se predstavili tudi športniki 165 držav. Slovensko odpravo je z zastavo v roki na stadion popeljala namiznoteniška igralka Mateja Pintar, nosilka zlate medalje iz Aten. Olimpijski ogenj je prižgala Margaret Maughan, prva Britanka, ki je na paraolimpijskih igrah osvojila zlato odličje.

Slovenija od leta 1992 osvojila že 49 medalj

Prve paraolimpijske igre so izvedli leta 1960 v Rimu, od leta 1988 (Seul) pa potekajo na istih prizoriščih kot olimpijske igre. Slovenija na njih sodeluje vse od leta 1992 (Barcelona), naši športniki pa so nastopili tudi v Atlanti, Sydneyju, Atenah in Pekingu. Letos sicer mineva točno 40 let od prve udeležbe slovenskih paraolimpijcev, ki so takrat nastopili v skupni jugoslovanski ekipi. Slovenski športniki so na poletnih paraolimpijskih igrah do sedaj osvojili že 49 medalj. Pred štirimi leti so v Pekingu osvojili srebrno (Jože Ferle v metu diska) in dve bronasti odličji (Mateja Pintar v namiznem tenisu in Franc Pinter v strelstvu).

Nastopilo bo 22 Slovencev, Alen Kobilica je za las zgrešil normo

V Londonu bo nastopilo rekordnih 4200 športnikov, ki se bodo za odličja pomerili v 20 športih. 22 slovenskih športnikov bo nastopilo v šestih disciplinah – namiznem tenisu (Andreja Dolinar in Mateja Pintar), atletiki (Tanja Cerkvenik, Jože Ferle, Tatjana Majcen Ljubič in Henrik Plank), kolesarstvu (Roman Pongrac), plavanju (Darko Đurić), strelstvu (Damjan Pavlin, Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek) in sedeči odbojki (Alenka Iršič, Anita Goltnik Urnaut, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Jasmina Zbil, Lena Gabršček, Marinka Cencelj, Regina Roudi Terbuc, Saša Kotnik, Štefka Tomič in Suzana Ocepek).

Dolgo časa je bil v igri za nastop na igrah tudi priznani slovenski maneken Alen Kobilica, ki je nedavno oslepel. Želel je nastopiti v plavanju, a je normo zgrešil za 27 stotink sekunde. Kobilica ne bo obupal, saj si je za naslednji cilj postavil nastop na zimskih igrah v Sočiju (2014), kjer bi rad tekmoval v alpskem smučanju.

Največja zvezdnika iger Pistorius in nekdanji voznik formule ena

Za paraolimpijske igre v Londonu sicer vlada izjemno zanimanje, saj so prvič v zgodovini razprodane vstopnice za praktično vse dogodke, ki si jih bo v živo ogledalo kar 2,4 milijona gledalcev. Tudi med paraolimpijskimi športniki bo nastopilo kar nekaj zvezdnikov, med katerimi izstopata južnoafriški atlet Oscar Pistorius, ki je tekel tudi na londonskih olimpijskih igrah in nekdanji voznik formule ena Alex Zanardi, ki je pred leti v nesreči izgubil obe nogi, v Londonu pa bo poskušal priti do medalje v kolesarstvu, v disciplini tricikel.

Igre bodo trajale 11 dni in se bodo končale 9. septembra.