Zaradi povečanega števila tovornih vozil je na pomurski avtocesti na počivališčih Murska Sobota in Pince proti Mariboru oviran promet.

Na mejnih prehodih s Hrvaško Gruškovje in Obrežje je čakalna doba pri vstopu 30 minut, piše na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Šuštarska nedelja in Strateški forum

Zaradi Šuštarske nedelje bodo danes v Tržiču in njegovi okolici veljale nekatere zapore cest, trgov in ulic. Zaradi Strateškega foruma na Bledu bo danes in jutri občasno oviran promet zaradi vozil s prednostjo na relaciji Brnik - Podtabor - Bled ter v okolici Bleda in letališča Jožeta Pučnika.

Danes pričetek zapor na Logu

Zaradi del je zaprta polovica štajerske avtoceste med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko v smeri Maribora, promet poteka dvosmerno po drugi polovici avtoceste. Zaprti so izvoz in uvoz priključka Vransko v smeri Maribora. Zaradi del na primorski avtocesti med počivališčema Ravbarkomanda in Studenec promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri.

Dars bo danes popoldne začel postavljati zaporo na čelni cestninski postaji Log na primorskem avtocestnem kraku. V ponedeljek bo namreč stekla prva faza odstranitve preureditve cestninske postaje, v okviru katere bodo odstranili betonske otoke, ki ločijo cestninske steze za vinjetna vozila. Te naj bi odstranili predvidoma do sredine septembra.

V času postavitve zapore in med opravljanjem preureditvenih del, ki bodo potekala 24 ur na dan, je zlasti v konicah lahko pričakovati tudi zgostitve in zastoje, opozarjajo v Darsu in voznike pozivajo k previdni vožnji. "Med izvajanjem del naj zaradi zagotavljanja varnosti delavcev in vseh udeležencev v prometu spoštujejo obstoječo omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, kar bo občasno poostreno nadzirala tudi policija," navajajo.

V času del bosta za prehod vinjetnih vozil prek cestninske postaje Log omogočeni še vedno po dve stezi v vsako smer, preostali dve vinjetni stezi v vsako smer pa bosta zaprti. Cestninjenje tovornih oz. vseh nevinjetnih vozil bo potekalo brez sprememb obstoječe prometne ureditve.

Hitrost vožnje prek cestninske postaje Log bo med opravljanjem del še vedno omejena na 40 kilometrov na uro, po končani preureditvi v okviru prve faze pa bodo vinjetna vozila prek nje lahko vozila po dveh vinjetnih pasovih v vsako smer vožnje 60 kilometrov na uro, medtem ko bo v primeru dežja hitrost vožnje prek prometne signalizacije še vedno omejena na 40 kilometrov na uro.

Čelna cestninska postaja Log na odseku avtoceste Ljubljana - Vrhnika je prometno najbolj obremenjena cestninska postaja. V letu 2011 je povprečni letni dnevni promet v obe smeri znašal 59.055 vozil (leto prej 56.561 vozil).

Za primerjavo: na preostali čelni cestninski postaji na tem kraku, Videž, je povprečni letni dnevni promet v letu 2011 znašal 18.610 vozil (leta 2010 pa 17.625). Na cestninski postaji Vransko na štajerski avtocesti je povprečni letni dnevni promet lani znašal 37.808 vozil (leta 2010 pa 36.191 vozil), na Kompolju pa 39.764 vozil (38.372 vozil v letu 2010).

Motnje bodo zaradi Loga kratkotrajne

V Darsu se, kot pravijo, zavedajo, da bo na avtocesti med Šentiljem in Koprom, kjer so izvajalci začeli z obnovitvenimi deli na dveh deloviščih, Unec - Postojna in Šentrupert-Vransko, preureditev cestninske postaje Log dodatna motnja v pretočnosti prometa, ki pa bo razmeroma kratkotrajna. Dars ob tem poudarja, da sta bili omenjeni delovišči z obnovitvenimi deli načrtovani in predhodno tudi pravočasno napovedani.

Dars v času del na avtocestah voznikom in voznicam priporoča, da pred potjo pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste - PIC na številko 1970. Na kratko lahko stanje na avtocestah in hitrih cestah preverijo tudi na brezplačni glasovni postaji 080 22 44. Sicer pa so številne prometne informacije na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu http://m.promet.si.