Športniki invalidi imajo že dolgo tradicijo tekmovanj na najvišji ravni. Začetki segajo prav v Veliko Britanijo, kjer so po drugi svetovni vojni leta 1948 priredili igre Stoke Mandeville. Prve paraolimpijske igre so izvedli leta 1960 v Rimu, od Seula leta 1988 pa vedno potekajo na istih prizoriščih kot olimpijske igre.

Tudi Slovenija ima bogato zgodovino nastopov in uspehov na igrah. Še v časih nekdanje skupne države so se Slovenci teh tekmovanj udeleževali od leta 1972 in na njih tudi takrat že osvajali medalje. Odkar je Slovenija samostojna, pa je sodelovala prav na vseh igrah od leta 1992, v Barceloni, Atlanti, Sydneyju, Atenah in Pekingu.

Letos bo na londonskih igrah sodelovalo 22 slovenskih športnikov. Merili se bodo v šestih panogah, slovenske barve pa bodo branili atleti Tanja Cerkvenik, Jože Flere, Tatjana Majcen Ljubič in Henrik Plank, kolesar Roman Pongrac, namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar, plavalec Darko Đurić, strelci Damjan Pavlin, Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek ter odbojkarice Alenka Iršič, Anita Goltnik Urnaut, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Jasmina Zbil, Lena Gabršček, Marinka Cencelj, Regina Roudi Terbuc, Saša Kotnik, Štefka Tomič in Suzana Ocepek.

Po današnji večerni slavnostni prireditvi z začetkom ob 21. uri na olimpijskem stadionu pa se bodo v četrtek začela tekmovanja, ki bodo potekala do 9. septembra.