Na posebni slovesnosti so na tem mestu prižgali ogenj s pomočjo bakle, ki je pred nekaj dnevi obiskala tudi vrh najvišje angleške gore Scafell Pike. Čast prižiganja je pripadla tekmovalki v konjeništvu Claire Lomas, ki je ostala paralizirana po padcu pred petimi leti.

Britanski skavti so s paraolimpijskimi baklami simbolično obiskali štiri najvišje vrhove Velike Britanije; poleg Scafell Pika še Snowdon v Walesu, Ben Nevis na Škotskem in Slieve Donard na Severnem Irskem.

Bakle bodo pot nadaljevale ločeno do torka, ko se bodo spet združile v kraju Stoke Mandeville, ki velja za začetek organiziranega gibanja športa invalidov. Nato se bo plamenica podala na zadnjih 24 ur dolgo pot v London, kjer bo v sredo zvečer slavnostno odprtje iger.

"Olimpijske igre so nas navdale s ponosom. Verjamem, da bodo tudi paraolimpijske igre takšne. Že zdaj lahko rečem, da bomo spremljali najboljše, najlepše in najbolj neverjetne igre v paraolimpijski zgodovini. V naslednjih dveh tednih nas čaka veliko posebnih trenutkov," je pet dni pred začetkom paraolimpijskih iger dejal britanski premier David Cameron, na slovesnosti na trgu Trafalgar pa sta bila še oba glavna akterja londonskega olimpijskega projekta, župan Boris Johnson in vodja organizacijskega odbora iger Sebastian Coe.

Britanci so nekaj dni pred začetkom iger še sporočili, da so prodali veliko večino vstopnic. Na voljo je bilo skupno 2,5 milijona vstopnic za ogled tekem najboljših športnikov invalidov, prodali so jih že 2,3 milijona, s čimer bodo presegli 1,8 milijona prodanih vstopnic na prejšnjih igrah v Pekingu.