Za Radio Ognjišče je Rode pojasnil, da se je med njim in dekletom spletlo lepo prijateljstvo, ki bi lahko preraslo v ljubezen, a da sta se, kot je dejal Rode, sporazumno odpovedala drug drugemu zaradi višje vrednote, njegovega duhovniškega poslanstva. Zato se tudi nista nikoli toliko zbližala, da bi se iz tega lahko rodil otrok, je poudaril. Je pa Rode za Radio Slovenija dejal, da je za preiskave na voljo kadarkoli, saj ve, kakšen bo rezultat.

Slovenska škofovska konferenca pa je danes na svoji spletni strani objavila izjavo kardinala Rodeta za javnost. Rode je zapisal, da Delo z današnjim člankom "nadaljuje objavljanje izmišljenih ali polresničnih trditev, o katerih je prvič govoril v izdaji z dne 6. avgusta 2012 pod naslovom 'Zaklenjena rajska vrata'".

"Ker izmišljene trditve žalijo in napadajo moje dobro ime, sem še isti dan, takoj po prvi objavi, zahteval preklic trditev, a je mojo zahtevo po preklicu uredništvo zavrnilo," piše Rode. Dodaja, da članek temelji na "govoricah, navedbah neimenovanih virov in domnevah gospoda Petra S., od katerega nikoli nisem osebno nikdar prejel zahteve po preverjanju sorodstvene povezave".

"Mati imenovanega gospoda je navedbo o očetovstvu odločno zanikala," sporoča Rode in ponavlja, da je zgodba neresnična in ga prikazuje v neresnični luči. "Prijateljstva izpred skoraj petdesetih let z gospo, ki o njej prispevek z dne 28. avgusta govori, ne tajim, ostro pa zanikam vse trditve o prelomitvi duhovniškega celibata in o domnevnem očetovstvu," je odločen.

Napovedal je še, da bo v obrambo svojega dobrega imena uporabil vsa pravna sredstva, in da pooblašča odvetniško hišo Zidar-Klemenčič, da sproži in vodi vse potrebne postopke za zaščito njegovegaa dobrega imena in časti. "Verjamem, da bo postopek pokazal neutemeljenost in neresničnost zapisa v časniku Delo," zaključi Rode.

Delo: Rode naj bi imel leta 1969 intimno razmerje

Kardinal Franc Rode je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, s Tanjo Bredo S., ki se je takrat pisala drugače, pa naj bi imel intimno razmerje leta 1969. Leto kasneje je omenjena rodila sina Petra, ta pa danes upa, da bo Rode privolil v test očetovstva, piše Delo.

Časnikova zgodba temelji na posnetkih pogovora in priči, ki zagotavlja, da je slišano pripravljena potrditi tudi na sodišču. Danes 61 let stara Tanja Breda danes živi v enem od srednje velikih nemških mest. "Da. Bila sva intimna. Ko sem bila stara osemnajst let. Prišel je k nam, ko se je že kot doktor na ljubljanski teološki fakulteti peljal v Maribor," je zatrdila.

Domnevni Rodetov sin že maja najel odvetnico

Razložila je, da je bila z Rodetom v intimnih odnosih leta 1969, naslednje leto pa je v nemškem sanatoriju sv. Jožefa rodila sina Petra. Ta zdaj živi na Bližnjem vzhodu, maja letos pa je v Sloveniji najel odvetnico, s pomočjo katere poskuša od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.

Peter je za Delo potrdil, da zahteva ta test. V tem smislu je, kot trdi, Rodetu tudi pisal (v Vatikan in na Nadškofijo Ljubljana), vendar se kardinal na njegovo pismo ni odzval. Časnik je s Petrovim soglasjem danes objavilo tudi njegovo fotografijo.

Peter se je s kardinalom Rodetom srečal enkrat, ko je bil star pet let, srečanju je prisostvovalo tudi več sorodnikov, je povedala Tanja Breda.

Kardinal se na vprašanja časnika ni odzival

Kljub večkratnim prošnjam se Rode z Delovim novinarjem ni hotel sestati, tudi na vprašanja, ki so mu jih poslali po elektronski pošti, ni odgovoril. Je pa v ponedeljek popoldne uredništvo dobilo elektronsko opozorilo Rodeta, češ da bo v primeru javne objave neresničnih trditev iz zasebnega življenja za zaščito resnice in dobrega imena uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva in medijske poti.

Kot so še zapisali v Delu, so se za objavo odločili po tehtnem premisleku, saj "menimo, da je imel kardinal Rode dovolj časa, da bi nam posredoval svoje odgovore".

Peter S.: Rode je hotel govoriti z mojo mamo

Peter S. je sicer za oddajo Svet na Kanalu A povedal, da si je želel vedeti, kdo je njegov oče, pa mu tega ni bil nihče pripravljen povedati. Potem, ko je zapustil Slovenijo in prišel domov, ga je nekdo poklical in mu povedal, da je njegov oče pomembna osebnost v Sloveniji, in sicer kardinal Franc Rode. Kot je še dejal Peter, takrat ni razumel, kaj to pomeni.

Peter S. je tudi povedal, da je z Rodetom govoril po telefonu in da ni bil prijazen. Zelo jasno mu je povedal, da je njegova mama lažnivka, in mu večkrat dejal, da hoče govoriti z njo.