Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Türk predsednika vlade Janšo povabil na delovni pogovor o aktualnih političnih in gospodarskih razmerah v državi.

Več kot polovica ljudi je v skrbeh za svoje prihranke v bankah

Predsednik republike je med drugim izrazil zaskrbljenost zaradi nizke javnomnenjske podpore vladi, saj to otežuje iskanje dogovora in podporo vseh družbenih skupin. Obenem pa je opozoril na nujnost dialoga s socialnimi partnerji, ki je bistven pogoj za dober sporazum in uspešno reformo, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Janez Janša je Türka seznanil z zaostrenimi javnofinančnimi razmerami v državi in posledicami, ki jih povzroča nasprotovanje vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Opozoril ga je o potrebi enotnih sporočil, ki bi jih morala slovenska politika pri ukrepih za izhod iz krize dajati navzven in posledicah prelomljenih obljub v zadnjih letih. Poleg tega je opozoril na visoko ceno, ki jo Slovenija plačuje zaradi prepoznih ali napačnih odgovorov na krizo ter izgubljene kredibilnosti, so sporočili iz premierovega kabineta.

Predsednik vlade je predsednika republike prav tako seznanil z ukrepi, ki jih vlada pripravlja za izboljšanje notranjega in zunanjega finančnega položaja države ter nujnosti ugotavljanja odgovornosti za stanje v slovenskem bančnem sistemu.